Fiala řešil umělou inteligenci

25.04.2023 12:24 | Ze sítí

Premiér Petr Fiala se po deseti dnech vrací ze své cesty po jihovýchodní a střední Asii. Už během cesty popisoval, proč se vydal např. do Vietnamu, o čem jednal v Singapuru a proč v Kazachstánu navštívil největší ženský sovětský lágr.

Fiala řešil umělou inteligenci
Foto: z internetu
Popisek: premiér Fiala v Kazachstánu

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) v polovině dubna odjel na desetidenní ekonomickou cestu po Asii. Před odletem oznámil, že navštíví země, které mají zájem o spolupráci s Českou republikou a země, kde se české firmy těší uznání. Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Teď se pomalu ale jistě vrací do Česka. A čeho během cest dosáhl?

Zavítal do Indonésie a poté do Singapuru, který popsal jako vstupní bránu do Asie pro české firmy. „Jeho suverénní investiční fondy investují desítky miliard euro po celém světě,“ upozornil na videu uveřejněném na sociální síti Facebook 20. dubna. „Já jsem měl dnes možnost jednat se všemi nejvyššími představiteli Singapuru,“ pokračoval s tím, že jednal s prezidentkou Singapuru, s předsedou parlamentu i s předsedou vlády. Řeč prý přišla na posílení ekonomické spolupráce, ale i na problematiku kybernetické bezpečnosti, posílení spolupráce v oblasti vědy a „v neposlední řadě také v těch nových oblastech, jako je třeba umělá inteligence“.

Ve Vietnamu zdůraznil, že jde o jednoho z největších českých partnerů v jihovýchodní Asii, kde má Česko výhodu určitých historických vazeb. Fiala prý usiloval o rozšíření možností pro české firmy na vietnamském fóru a posílení českých firem, které již na vietnamském trhu působí.

„Ta spolupráce tady trvá v podstatě 70 let. Díky tomu máme v Česku významnou vietnamskou komunitu a tady ve Vietnamu zase působí ve vedoucích funkcích řada lidí, kteří v minulosti studovali v České republice,“ upozornil Fiala.

V tuto chvíli je podle Fialy na čase posílit vývoz českých dodávek do Vietnamu.

„To, co určitě pomůže českým firmám v této zemi, je to, že chceme posílit naše vztahy na význam strategického partnerství,“ uvedl předseda vlády.

Firma Škoda ve Vietnamu expanduje na zdejším trhu a vytváří si tady alternativu k čínskému trhu.

„Moje návštěva by také měla napomoci tomu, aby Vietnam zařadil Českou republiku na seznam zemí s bezvízovým stykem pro krátkodobé pobyty,“ oznámil také Fiala. To pomůže jak rozvíjení obchodních vztahů, tak turistice, neboť podle Fialy je v Česku o dovolenou ve Vietnamu nemalý zájem.

Setkal se prý také se zástupci občanské společnosti a neziskových organizací.

V Kazachstánu prý Fiala jednal jak s premiérem, tak s prezidentem, a to o rozvoji spolupráce v oblastech dopravy, v energetice a v dalších.

„Věřím, že moje dnešní návštěva bude dalším impulsem k větším úspěchům českých firem, kterých tady působí už v této chvíli zhruba kolem třiceti. Ten dnešní program po té části politické a ekonomické uzavřu návštěvou komplexu Alžír, kde byl největší ženský pracovní tábor v Sovětském svazu. Byly tady vězněny i dvě Češky. Je důležité si takovéto věci připomínat a uctívat památky obětí totality,“ zdůraznil Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nějak nechápu,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusešumavak , 25.04.2023 14:00:16
k čemu je pitomci dobrá umělá inteligence, když naprosto postrádá inteligenci vlastní.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…