Fico málem zemřel kvůli Ukrajině. Bulharský prezident zasáhl

22.05.2024 13:25 | Zprávy

Bulharský prezident Rumen Radev označil vítězství Ukrajiny nad Ruskem za „nemožné“ a připomínal, že slovenský premiér Robert Fico je jedním z evropských politiků, kteří prakticky od počátku války volají po zahájení mírových jednání na Ukrajině. Fico dle něj málem zemřel rukou atentátníka právě kvůli Ukrajině. Radev vyzval, aby místo dodávek zbraní přišlo jednání.

Fico málem zemřel kvůli Ukrajině. Bulharský prezident zasáhl
Foto: Hana Brožková
Popisek: Návštěva bulharského prezidenta Rumena Radeva na Pražském hradě

Server Euractiv upozornil na vystoupení bulharského prezidenta Rumena Radeva, který konstatoval, že ve stávající fázi ruské agrese vůči svobodné zemi nemůže Ukrajina vyhrát.

„Každý den, kdy tato válka pokračuje, je katastrofální pro Ukrajinu, Rusko a nás všechny. To nevyhnutelně ovlivňuje všechny volby – v Evropě, v USA a všude na světě. V těchto a příštích volbách si vybereme mezi válkou a mírem. Každý občan je povinen to pochopit,“ poznamenal Radev.

Konstatoval, že je třeba dospět k mírovému řešení konfliktu a označil za naprosto nepřijatelné, aby jeden z politiků volajících po mírovém řešení – konkrétně Robert Fico – musel čelit pokusu o atentát. „Pokus o atentát na evropského premiéra radikalizovaným fanatikem kvůli jeho podpoře míru ukazuje na tuto zakořeněnou netoleranci nesouhlasu a nenávisti,“ řekl bulharský prezident. Na tato premiérova slova upozornil server The New Voice of Ukraine.

Pokud válka bude pokračovat, Ukrajina se podle bulharského prezidenta stane „demograficky zdevastovanou zemí, se zcela zničenou infrastrukturou, průmyslem a výrobou, a to bude mít mimořádně vážné důsledky pro celou Evropu“.

Radev také vyzval k politickému úsilí o mír, nikoli k poskytnutí zbraní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jižní křídlo EU Bulharsko, Maďarsko, Rakousko a teď i Slovensko, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 22.05.2024 15:10:56
dostává rozum a stává se nebezpečné pro válkychtivé americké neocony. Kdyby odmítli zásobovat zničenou UA zbraněmi přes jejich území a pouštěli by pouze humanitární pomoc, zbylo by pouze Pšonsko jako zásobovací trasa pro těžkou vojenskou techniku. Bůhví, proč to premiér Fico koupil, možná právě pro tohle. Kéž bychom měli podobné politiky. Pan prezident Rumen Radev asi není chápán v Bulharsku jako "Putinův agent" , ale jako ochránce bulharských zájmů. Je zajímavé, že má stejný věk jako náš prezident, taky generál armády a taky člen komunistické strany do devadesátých let a posléze školen na Západě. Ale byl to generál letectva, to chce onačejší znalosti, než jako zpravodajec poslouchat s hrnkem u ucha jak Bartáčkovi, co si kdo povídá ve vedlejší místnosti. Snad ten náš taky dozraje k jeho názorům i když - pochybuji.

|  28 |  0

Další články z rubriky

Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

21:49 Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

Kolem 100 zemí a organizací se účastní dvoudenní konference ve Švýcarsku, která má nalézt cestu k mí…