Filip o zločinech privatizace: Klause si proklepnu, až budu mít čas

19.04.2012 22:24

Předseda KSČM byl hostem čtvrtečního vydání interaktivního pořadu Hydepark. Tématem byly mimo jiné i rekordně vysoké preference komunistů. Přestože ostřílený matador české politiky získal v konečném hlasování u diváků jen 24 procent ze sta, obecně se pořad nesl v duchu PR naší druhé nejsilnější levicové strany.

Filip o zločinech privatizace: Klause si proklepnu, až budu mít čas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Jedna z úvodních diváckých otázek zněla, zda KSČM nepodá návrh na zrušení Věcí veřejných. Filip coby právník vysvětloval, že na to nemá kompetence, podnět ke zrušení politické strany totiž může dát jen vláda. Tázajícímu se divákovi ovšem připomněl, že v současné době zkoumá výroční finanční zprávu strany. „Zkoumá se, jestli jsou dary VV průhledné, jestli neporušili zákon tím, že se nechali sponzorovat ze zahraničí nejasnými dárci, a podobně,“ podotkl.

Se spravedlností je to podle Filipa obecně složité. Budování právního státu bylo totiž v Česku poznamenáno řadou pochybení. "Je tu několik zásadních chyb. V divoké privatizaci 90. let došlo k nadbíhaní právního řádu ekonomickým zájmům,“ uvedl předseda KSČM. Podobný jev se prý koná i v delegaci pravomocí státu. „Je evidentní, že například u exekutorů to bylo přehnáno. Zákon je tak vágní, že jim umožňuje pracovat samotným pro sebe a nikoli pro stát.“

Jak potrestat viníky současného stavu?

Filip v několika bodech rozvinul, jak by napravil současný stav, kdyby se dostal k moci. Prvním krokem by prý bylo prodloužení promlčenosti trestných činů a na základě toho by došlo k prověření privatizací. „Kupříkladu Mototechny v Českých Budějovicích, Mostecké Uhelné atp. A vůbec by se prověřilo, jak se chovalo ministerstvo privatizace. Tehdejší ministr privatizace Skalický by musel dokládat, které kroky a proč podnikl,“ nastínil poslanec.

Na chatu padla v návaznosti na to otázka, zda by Filip prověřil i případné trestné činy prezidenta Václava Klause, tehdejšího premiéra zodpovědného za privatizaci. „Na Václava Klause jsem doposud žádný podnět, který by se někdo bál dát policii nebo státnímu zastupitelství, nedostal. Ale mohu se do toho pustit, až budu mít trochu času. Ta promlčecí lhůta je do roku 2017,“ uvedl Filip.

Jak z krize?

Diváky pochopitelně také zajímalo, jaké nástroje by komunisté použili ve snaze dostat se z ekonomické krize. “Nejzásadnějším krokem je změna orientace exportu. Naše ekonomika je ze 70 procent závislá na exportu a 84 procent veškerého exportu vyvážíme do států v krizi. Hledali bychom nová odbytiště, třeba Turecko, to se ekonomicky velmi rozvíjí krizi navzdory,“ řekl Filip.

Základem je pro komunisty daňová reforma. „Ta se musí udělat hned. Jsme pro progresivní daň. Není pravda, že by řetězce odešly do zemí s menším zdaněním. Neděje se tak ani ve státech, kde jsou ty daně daleko vyšší. Prostě není možné, aby rodina měla stejné daně jako společnost s.r.o.,“ argumentoval Filip. Limit by stanovil postupně na 35, resp. 40 procentech pro lidi, kteří vydělávají nad milion měsíčně.

Raději než znárodňování by Filip volil výkup akcií podniků, u kterých je vhodné, aby je vlastnil stát, a to prý i za cenu zadlužení. Ne všechny zdroje nerostného bohatství by ovšem komunisté odkoupili. „U elektřiny to není nutné. Ale vodu, což je velké bohatství České republiky, tu určitě. Obce by je mohly vykoupit. Získaly by na to prostředky po změně rozpočtového určení daní. Občan je dnes mnohde vydírán vlastníkem distribuční společnosti,“ podotkl Filip.

Romantika s Putinem

Poslední písemný dotaz pro Vojtěcha Filipa zněl, s kým by raději strávil romantický večer. Na výběr dostal hned z několika kandidátů: Mao Ce-tung, Bohuslav Sobotka, V. I. Lenin, Josef Stalin nebo Vladimir Putin. "Nevím, zda by to byl romantický večer, ale určitě bych si vybral Vladimíra Vladimiroviče Putina,“ odpověděl Filip s úsměvem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…