Filozof: Evropa se cítí ohrožena migranty, protože se přestala množit

30.06.2016 23:03

Nejen o tom, nakolik se má v politice využívat institut referenda, debatovali ve čtvrtečních Událostech, komentářích komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo, filozof Stanislav Komárek a děkan Právnické fakulty UK Jan Kuklík.

Filozof: Evropa se cítí ohrožena migranty, protože se přestala množit
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Komentátor Hospodářských novin v pořadu ČT Hyde park

Kuklík si myslí, že s referendy je třeba šetřit. Vhodné podle něj bylo referendum o vstupu do EU. Dokáže si představit referendum o vystoupení z EU, ale musela by být nějaká přelomová situace.

Je po referendech vůbec poptávka?

Poselství britského referenda je prý v tom, že bychom měli být s referendy opatrní. V Británii jím řešili své vnitropolitické problémy a vidíme, jaký hazard to byl.

Šídlo upozornil, že v ČR proběhlo zatím jediné referendum, a to o vstupu do EU. Na Slovensku měli osm referend, ale jen jedno bylo platné. Ostatní platná nebyla kvůli příliš nízké volební účasti. Otázka tedy je, zda je po referendech vůbec poptávka.

Dalším probíraným tématem bylo, zda nyní zažívá Evropa nástup antisystémových stran. Podle Kuklíka antisystémové prvky přicházejí s novou levicí, která útočí na tradiční socialistické strany, jako se to děje ve Španělsku nebo v Řecku. Velké politické strany jsou ale v krizi i ve Velké Británii.

Regulují se sekundární věci

Komárek poukázal na to, že aby byla EU funkčním státem, měla by mít jednotnou armádu, měnu, fiskální systém, zahraniční politiku. To dosud nemá. Místo toho se regulují věci sekundární. „Číňané by řekli – když si netroufli na tygra, pochytali aspoň plže,“ podotkl Komárek.

Šídlo připustil, že si přál jiný výsledek britského referenda. Protože ale mají Britové s demokracií zkušenosti jako málokdo jiný, Britové se s tím vyrovnají. Za českou antisystémovou stranu označil hnutí ANO vedené Andrejem Babišem.

Nesnášenlivost k jiným etnikům je lidem vrozena

Řeč přišla i na to, že v Británii roste počet útoků na cizince. Šídlo vyjádřil přesvědčení, že nepůjde o nic vážného, protože Británie má velké zkušenosti s integrací cizinců. Komárek poukázal na to, že jedním z důvodů, proč se Evropa cítí ohrožena imigranty, je skutečnost, že se „přestala množit“. „Společnost, která se přestává množit, hlasuje o svém konci,“ podotkl s tím, že nesnášenlivost vůči jiným etnikům je lidem vrozena.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…