Finanční limity na volební kampani jsou blbost, uvedl odborník. A pustil VIDEO

06.06.2017 15:36

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je velmi roztrpčený z toho, že předvolební kampaň oficiálně začala už 2. května. Podle zákona totiž musí do kampaně započítat i ty výdaje, které mohly prozatím zůstat mimo kampaň. Zákon přitom všem stranám ukládá, že se musí s výdaji na kampaň vejít do 90 milionů korun, což by pro ANO mohl být velký problém. Někteří odborníci ovšem tvrdí, že zákonem stanovený limit na kampaň je nesmyslný.

Finanční limity na volební kampani jsou blbost, uvedl odborník. A pustil VIDEO
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš na setkání v Českých Budějovicích

Od chvíle, kdy se ve sbírce zákonů projeví termín vyhlášení voleb, podle zákona oficiálně startuje předvolební kampaň. Prezident Miloš Zeman volby vyhlásil už na konci dubna a Andreje Babiš i jeho spolustraníky z hnutí ANO tím asi velmi nemile překvapil. Termín voleb se ve sbírce zákonů objevil 2. května, což znamená, že od tohoto dne se počítají výdaje na volební kampaň, ve které mohou politické strany vydat maximálně 90 milionů korun. A zdá se, že s tím bude mít hnutí ANO velký problém, byť šéf hnutí Babiš ukázal, že si zákon umí vyložit opravdu velmi kreativně. Do volební kampaně např. odmítá počítat video, která hnutí ANO šíří po internetu

„Že bych měl počítat náklady na to video na Facebooku, jak vedu dceru do školy a mám poslední den v práci? No to si ze mě děláte srandu, ne? To byla normální reportáž! Ukažte mi, jestli tam někde bylo logo hnutí ANO, dokažte mi, že to byla kampaň,“ reagoval při rozhovoru o financování voleb šéf hnutí Andrej Babiš.

Stejně tak Andrej Babiš nechce dát do nákladů na kampaň výplaty pro specialistu na komunikace Marka Prchala, který se stará o to, aby Babiš působil na sociálních sítích jako hodný člověk z lidu, který to se všemi myslí dobře, ale zlé zavedené politické strany mu to kazí. Babiš nevidí důvod, proč dávat náklady na platy pro Prchala a další spolupracovníky do kampaně, protože jde o člověka, který pro Babiše pracuje celý rok.

A v hnutí ANO podle informací Českého rozhlasu není sám.  S volností ve výkladu zákona počítá také ministr pro životní prostředí a vicepremiér Richard Brabec (ANO). Podle něj bude těžké rozlišovat, kdy vystupuje jako ministr pro životní prostředí a kdy vystupuje jako reprezentant ANO, který se pokouší získat co nejvíce hlasů voličů. Sám Brabec počítá s tím, že tyto otázky může nakonec řešit soud.

„Víte, každý si myslí, že Babiš má neomezené zdroje, ale my také sháníme sponzory a nechce se nám utrácet zbytečně moc. Tohle rozhodně dělat nebudeme, do nákladů se bez problémů vejdeme. Upravili jsme kvůli tomu kampaň a po celé léto ji pojedeme za minimální náklady,“ vysvětlil Brabec.

Otázka je, co na to řekne Úřad pro dohled nad hospodařením stran. Poruší Babiš zákon, pokud Prchalův plat neuveřejní na transparentním účtu, který hnutí vede? To bude teprve třeba vyjasnit. „Takové výdaje do kampaní patří, a to i když takový člověk pracuje pro stranu dlouhodobě, tak po dobu trvání kampaně by měl být mezi výdaji,“ říká Jan Outlý ze zmíněného úřadu.

Sluší se dodat, že ani ODS či ČSSD nehodlají započítávat do kampaně platy lidí, kteří pracují pro stranu dlouhodobě a neodvedou práci jen v čase před volbami, kterou si také odfakturují. Před soudem by se tak nemuselo ocitnout jen hnutí ANO, ale teoreticky také ODS nebo ČSSD.

Celý článek naleznete ZDE.

Analytik Miloš Gregor z Masarykovy univerzity k tomu na sociální síti Facebook poznamenává, že finanční limit na kampaně je nesmyslný. Kdo ho bude chtít dodržet, bude v nevýhodě proti lidem, kteří budu se zákonem nakládat kreativně.

„Finanční limity na kampaně jsou blbost, tvrdím to dlouhodobě. A tenhle článek ukazuje, jak moc velká. Když strana bude chtít být poctivá, bude ji to omezovat. Když bude chtít zákon obcházet, volebně ji to nezasáhne. Na článku je mj. děsivé také to, s jakou samozřejmostí lidé z ANO a někteří další politici zpochybňují vyznění zákona. Až v poslední odstavci se „krčí” vyjádření Outlého z úřadu, který na dodržování pravidel financování má dohlížet,“ poznamenává k tomu analytik Miloš Gregor na sociální síti Facebook.

Tvrzení, že limity na finanční kampaně odmítá dlouhodobě, dokládá Gregor dva roky starým videem, ve kterém strhal připravovaný zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…