Finanční správa znovu pod palbou. Rozhodne Ústavní soud

28.02.2019 6:05

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhlásí nález k problematice ochrany vlastnického práva a zadržení nadměrného odpočtu DPH. Pisatelkou stížnosti je pražská společnost Kovové profily, kterou finanční správa podezírala z účasti na daňovém karuselu. Zprávu přinesla ČTK.

Finanční správa znovu pod palbou. Rozhodne Ústavní soud
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Firma poukazovala na způsob vedení kontrol, údajné průtahy a neúčelné úkony.

Několik daňových kontrol začalo v prvních měsících roku 2015, trvaly tři roky. V dubnu 2016 se firma obrátila na pardubický krajský soud se žalobou na ochranu proti nezákonnému zásahu správce daně, a to kvůli způsobu vedení kontrol. Krajský soud žalobu zamítl.

Pokud má správce daně důkazy o tom, že na začátku obchodního řetězce nebyla odvedena daň z přidané hodnoty, pak je rozsáhlá a časově náročná daňová kontrola u firmy z řetězce plně odůvodněná, rozhodl krajský soud. Následnou kasační stížnost Nejvyšší správní soud rovněž zamítl.

V ústavní stížnosti firma poukazovala na délku řízení a stěžovala si také na zásah do práva na ochranu vlastnictví. Nepřiměřeně dlouhá daňová kontrola podle firmy může způsobit značnou újmu a finanční potíže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…