Firmy si snad uvědomí, že zaměstnanci zavření doma na „home office“ nejsou riziko. Honzejk doufá, že po koronavirové krizi budeme silnější

15.03.2020 11:54

Z koronavirové krize vyjdeme silnější, říká komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. Stát, školy i firmy mají podle něj nyní šanci fungovat lépe a víc „pro lidi“. „Po odeznění epidemie snad větší množství firem pochopí, že práce z domova není něco rizikového, ale racionální standard,“ doufá komentátor.

Firmy si snad uvědomí, že zaměstnanci zavření doma na „home office“ nejsou riziko. Honzejk doufá, že po koronavirové krizi budeme silnější
Foto: repro Youtube
Popisek: novinář Petr Honzejk

Říká se, že každá krize je příležitost, a to platí i podle Honzejka. „Dnes, když se zpřísňují opatření proti šíření koronaviru, platí nouzový stav a bezprecedentní omezení, to tak sice nevypadá, ale až epidemie odezní, budeme mít dobrou příležitost poučit se ze zkušeností, ke kterým jsme nyní v podstatě donuceni,“ píše ve svém komentáři.

Bude to příležitost fungovat mnohem lépe, pohodlněji a racionálněji než dosud. Například dosud v Česku nebylo vůbec běžné, že by firmy umožňovaly zaměstnancům pracovat v režimu home office. „Byly sice výjimky, ale drtivá většina lidí, i na kancelářských pozicích, byla nucena chodit do práce, aniž by to bylo v době všudypřítomného internetu nutné. Nyní to najednou jde,“ všímá si.

Protože nyní z domova pracuje, kdo může, ukazuje se, že povinná přítomnost na pracovišti byla často jen manýrou manažerů, kteří měli pocit, že musí na zaměstnance dohlížet jako „dráb na nevolníky“. Ale výkon zaměstnanců, zbavených české patologické pracovní kultury „na píchačky“, se přitom evidentně nijak nesnižuje.

„Po odeznění epidemie snad větší množství firem pochopí, že práce z domova není něco rizikového, ale racionální standard. Toho ušetřeného času za dojíždění, za účast na formálních poradách! O tolik lepší výkon zaměstnanců, spokojených, že jim zaměstnavatel dává důvěru! To přeci stojí za to,“ uzavírá Honzejk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…