Fischer: Důvěra v politiku skončila. Volte na Hrad nezávislého

15.06.2012 7:08

Jan Fischer, kandidát na prezidenta republiky, si uvědomuje, že lidé jsou ze současné politické situace znechucení. Většina občanů chce podle něj změnu, ale nestojí o radikální řešení. Východiskem prý může být náprava odshora. Pomoci má nový prezident.

Fischer: Důvěra v politiku skončila. Volte na Hrad nezávislého
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

Fischer tato slova pronáší v pátečním vydání deníku Právo. "Prezident, poprvé volený přímo, by si měl obnovení důvěry vzít jako nejdůležitější úkol. Pro současný establishment je to objektivně obtížné. Je totiž součástí problému. Důvěra ve dvacet let budovanou politickou scénu klesla na bod mrazu," je si vědom bývalý předseda vlády.

Důležitý je impuls, který by vrátil víru, že může být lépe, píše. "Takovým impulsem může být právě volba prezidenta. Lidé si ho vyberou sami, čímž se posílí jejich pocit svobody - ale i odpovědnosti. Občané tak dají jasně najevo, jaký kurs si přejí," říká Fischer a dodává, že základním dělením nadcházející prezidentské volby bude, zda vyhraje někdo spojený se stávajícím stranickým establishmentem, nebo dají lidé šanci někomu nezávislému.

Co může nový prezident udělat pro navrácení důvěry?

Podle Fischera jsou zásadní tři věci. Prezident by měl umět reprezentovat stát a získat si respekt v zahraničí. Měl by stát mimo strany a být silným arbitrem řádu. Nová hlava státu by také měla dobře rozumět fungování národní i evropské ekonomiky a obecně se zasazovat o řešení, která by byla v zájmu všech lidí.

"Toto je změna, ve kterou věřím, to je změna, o kterou usiluji," uzavírá v deníku Jan Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …