Fischer podal žalobu na Kalouskova muže. A na exministra prý možná taky dojde

14.11.2013 15:28

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na něj nedal dopustit. Řeč je o Marku Šnáblovi, jenž vedl odbor Mezinárodní ochrany investic. Kalouskův nástupce Fischer ho ale z ministerstva vyhodil a po provedené prověrce Šnáblovy činnosti podává na dlouholetého pracovníka Ministerstva financí trestní oznámení. Totéž se prý může stát i samotnému Kalouskovi. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Fischer podal žalobu na Kalouskova muže. A na exministra prý možná taky dojde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

První trestní oznámení se týká neoprávněného proplácení faktury ve výši 28 milionů korun. Šnábl se brání, že „administraci papírů“ měl na starosti někdo jiný. Další jeho neoprávněné jednání mělo podle trestních oznámení MF spočívat v tom, že nechal své ženě neoprávněně proplatit asi 750 tisíc korun za služby. I toto obvinění Šnábl popírá a tvrdí, že svou ženu poznal teprve při práci pro ministerstvo. "Právě při práci na případech, které náš odbor řešil, jsme se poznali," vysvětluje.

Marek Šnábl pracoval pro Ministerstvo financí ještě před nástupem Miroslava Kalouska do pozice ministra financí. Poradce dělal současnému premiérovi Jiřímu Rusnokovi i dalším ministrů, třeba Vlastimilovi Tlustému. Podle informací serveru se připravuje i trestní oznámení na Miroslava Kalouska jako Šnáblova šéfa, který nese odpovědnost za konání podřízeného. Samo ministerstvo však tuto informaci nepotvrdilo.

Sám Šnábl byl již jednou pravomocně odsouzen, a to ke dvouletému podmíněnému trestu za účast na daňovém podvodu ve výši pět a půl milionu korun. Ke zločinu mělo dojít koncem devadesátých let. V arbitrážním boji za český stát měl Šnábl poměrně volnou ruku, což se ale nelíbilo právě současnému ministrovi financí Janu Fischerovi. Vyčítal mu, že se v pracovních dnech údajně věnuje hraní golfu v Česku i za hranicemi. Odvolán byl proto, že se nedostavil bez omluvy na schůzku s ministrem v demisi Fischerem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…