Fischerová v ČT: Ženská rovnoprávnost tady není. Ale kvóty nepodporuji

23.03.2013 16:08

Do pořadu Politické spektrum přišly diskutovat Marcela Adamusová Forum 50%, předsedkyně Klíčového hnutí Táňa Fischerová a ředitelka Gender Studies Helena Skálová. Hlavním tématem byla rovnoprávnost žen v české společnosti.

Fischerová v ČT: Ženská rovnoprávnost tady není. Ale kvóty nepodporuji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pod petici na podporu prezidentské kandidatury Táni Fischerové se podepsalo 72610 lidí

„Zaměstnavatelnost žen v České republice je srovnatelná se západní Evropou,“ uvedla Skálová. Přesto podle ní stále existují velké mezery, hlavně v rozdílech v platech. „Myslím, že nyní jsme tak ve čtvrtině cesty,“ myslí si Fischerová.

Nestačí školky ani jesle

Evropská unie nyní jedná o zavádění kvót. „Ze strany Fóra 50% tuto iniciativu velmi vítáme,“ řekla k tomu Adamusová. Hlavní důvod je podle ní v tom, že vysokoškolských absolventek je 61 procent, žen na vedoucích funkcích je ale o mnoho méně.

„Já sama mám nad těmi kvótami otazník,“ přiznala Fischerová. Problém by podle ní nastal hlavně ve chvíli, kdy by se na některé posty dostávaly ženy kvůli kvótě na úkor vzdělanějších mužů.

Podle Adamusové je největší problém v naprostém nedostatku částečných úvazků. „V porovnání s Evropou, která má částečných úvazků 30 procent, máme pouze 4 procenta,“ prohlásila. Důležitá je také podpora školek a jeslí, které byly po roce 1989 téměř všechny zrušeny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…