Fischerová v dotazníku: Prezident má malé pravomoci, slova však mají sílu

13.08.2012 16:41

I další kandidátka na post české prezidentky, Táňa Fischerová, odpověděla na dotazník studenta Miroslava Návrata. Na rozdíl od své předchůdkyně Kláry Samkové byla stručná, rozhodně odmítla možnost existence globální vlády a také by byla ráda, kdyby byly zadluženým státům odpuštěny dluhy.

Fischerová v dotazníku: Prezident má malé pravomoci, slova však mají sílu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Táňa Fischerová

„Jsem pro zachování EU, (protože žádná jiná alternativa tady není), ale její postupnou proměnu, ve které by se oddělila ekonomika, politika a kulturní sféra a jednaly by samostatně. Evropu občanů a rozvoje regionů. Nadvláda ekonomiky dusí všechny a všechno,“ popsala Fischerová svůj názor na Evropskou unii.

Milosti mají své místo

Nelíbila by se jí existence globální vlády, protože odmítá centralizaci moci. Zadluženým státům by odpustila dluhy, aby je nemuseli platit jejich občané. U jmenování lidí do důležitých funkcí by se radila s odborníky.

Ani o milostech by nerozhodovala bez rozmyslu. „Institut milosti má své místo, proto tady odevždy existoval. Musí se však jednat uvážlivě. Nepochybně bych milosti konzultovala s ministerstvem spravedlnosti,“ uvedla Fischerová. Stejně tak veta zákonů by brala vážně a radila se s odborníky na ústavu.

U zahraničních vztahů by kandidátka respektovala vládní politiku, ale hlavní jsou pro ni lidská práva. „Prezident má ve skutečnosti malé pravomoci, ale je odpovědný za svoje chování i slova, která vyřkne tak, jako každý člověk. Jeho odpovědnost je ovšem větší, protože jeho slova slyší víc lidí,“ dodává Fischerová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

17:10 Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

Mezinárodní politika definovaná jedním objetím. Ruský prezident Vladimir Putin dnes ukončil státní n…