Peníze nás ničí, říká Táňa Fischerová ke kandidatuře na prezidentku

23.07.2012 11:54

Příští českou prezidentkou se možná stane známá herečka Táňa Fischerová, která dává jednoznačně najevo, že reformy současné vlády považuje za děsivé, protože jí v nich schází sociální rozměr. Z tohoto hlediska se kloní spíše k ČSSD, ale i ta má podle ní máslo na hlavě. Ke slovu by proto měly přijít alternativ strany a občanská společnost. Pokud by se stala prezidentkou, tak by dbala především na dodržování ústavy.

Peníze nás ničí, říká Táňa Fischerová ke kandidatuře na prezidentku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Táňa Fischerová

Server ParlamentníListy.cz přinesl jako první zprávu o tom, že je herečka Táňa Fischerová připravena kandidovat na prezidentku v přímé volbě. Herečka přitom neplánuje žádnou masivní reklamní kampaň. Svou kandidaturu bere jako svého druhu test. Na otázky, jak by vystupovala v roli prezidentky, odpovídala serveru idnes.cz.

Prezident by měl především dodržovat Ústavu ČR

„Víte, já mám pocit, že se to musí zkusit. Ty peníze nás ničí a možná že to chce desítky tisíc, jestli se najde pár drobných dárců. Billboardy jsou mi protivné už z principu a nemyslím, že někoho ovlivní, jak má volit. Na co vlastně ty peníze? Já si myslím, že prezidentem má být v přímé volbě zvolen někdo natolik známý, že se nemusí představovat. Jeho postoje, jeho minulost, jeho činy budou novináři stejně propírat. Pokud veřejnoprávní média neselžou a budou plnit svou funkci, tak by ten člověk měl být dostatečně vidět,“ zdůrazňuje Fischerová.

O výkonu prezidentské funkce samotné herečka podle svých slov zatím neuvažovala. Prezident by měl podle jejího názoru především dodržovat ústavu. Prezident Havel ji podle Fischerové dodržoval, Klaus už tolik ne. Ona sama by se zeptala odborníků, co všechno tento základní zákon státu prezidentovi umožňuje a následně by se podle toho řídila.

Např. k udělování milostí by přistupovala s rozvahou. Jde o vzácnost, se kterou by měl prezident nakládat velmi opatrně. Nechtěla však prozradit, zda by jich udělovala méně nebo více než kupříkladu Klaus.

Děsivé reformy a alternativní strany

Z dalších hereččiných slov je pak zřejmé že současnou pravicovou vládu jednoznačně odsuzuje a přiklání se spíše k levicově orientovaným stranám, ačkoli pravolevé dělení politiky v zásadě odmítá. U současných pravicových stran jí prý schází sociální rozměr politiky, který si ČSSD drží. Vidí tu ale i prostor pro alternativní strany, jako je Klíčové hnutí, kterému Fischerová předsedá. Pravicová či levicová optika nazírání na problémy totiž současným stranám znemožňuje efektivně řešit řadu společenských problémů.

„Mně ty dnešní reformy připadají jako děsivé a destrukční pro společnost a pro její budoucnost. Sociální demokracie alespoň hájí něco takového jako sociální cítění, ale zároveň je se systémem úzce spojená, i proto jsme založili to alternativní hnutí,“ říká Fischerová

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…