Foldyna: Já jsem tady ještě žádného uprchlíka neviděl

08.08.2016 6:51

Krajské volby se blíží a s ubývajícím časem se rozjíždí volební kampaň. Nejméně sedm kandidujících stran a hnutí však nevsadilo na krajskou strunu, ale na protiimigrační rétoriku. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Foldyna: Já jsem tady ještě žádného uprchlíka neviděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Mezi stranami, které vsadily na protiislámskou, antiuprchlickou či nacionalistickou kartu jsou například Tomio Okamura a jeho Svoboda a přímá demokracie, Úsvit, Dělnická strana či republikáni. Existují však i nová uskupení, například s názvem Ne ilegálním imigrantům - peníze pro naše lidi. Za tímto uskupením stojí mimo jiné Petr Hannig. 

„Až přijedou imigranti, tak to bude stát peníze. Z krajského zastupitelstva to ovlivníme tak, že se budeme snažit, aby v krajích, kde třeba utvoříme koalici, že ilegální imigranti nedostanou možnost sociálního bydlení. Budeme mít ale i krajské programy,“ uvedl Hannig k programu hnutí. 

Jak uvádí sociolog Daniel Prokop, určitou šanci tyto protestní bloky mají, jejich problémem je pouze to, že jich je hodně. Záviset však bude třeba také na tom, jak se k migraci postaví velké strany. Například předseda hnutí ANO Andrej Babiš se v minulých dnech postavil proti uprchlíkům velmi výrazně, tvrdý postoj zaujímá i ČSSD díky ministru vnitra Milanu Chovancovi. Po zastavení nekontrolované migrace volá i ODS. 

Například v Ústeckém kraji kandidují hned čtyři subjekty vystupující výrazně proti migraci. Lídr ČSSD Jaroslav Foldyna však chce spíše řešit nezaměstnanost.  „Já jsem v Ústí ještě žádného uprchlíka neviděl. To je pseudotematika, přitom problém je tady sociální nespravedlnost. Sociální politika je tu špatně zaměřená," sdělil.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…