Generál z NATO: Pozemní operace „relativně stabilizované“. Tak můžou Ukrajinci obléhat Krym!

31.03.2024 20:45 | Monitoring

Někdejší velitel armády USA v Evropě Ben Hodges se domnívá, že Ukrajinci „si našli cestu“, jak i přes nepříliš úspěšné pozemní operace nadále vyvíjet tlak na Rusko. Pozemní operace na Ukrajině sice dle něj po mnoho příštích měsíců nadále Ukrajině zřejmě nic moc nepřinesou, průlomem však byly nedávné ukrajinské útoky na Krym, jehož obléhání prý už začalo. V rozhovoru pro podcast Silicon Curtain Hodges zmínil, že bychom se v té souvislosti neměli obávat výhrůžek Moskvy atomovkami. Přestože „Rusům na životech nevinných lidí nezáleží“. Moskva si prý dobře uvědomuje jednu věc.

Generál z NATO: Pozemní operace „relativně stabilizované“. Tak můžou Ukrajinci obléhat Krym!
Foto: Twitter
Popisek: Exploze muničních skladů na ruské letecké základně na Krymu

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41564 lidí
Hodges varuje, že dle něj stále děláme chybu v tom, že „neakceptujeme fakt, že je Rusko s námi ve válce“. Mnoho lidí si prý stále myslí, že je Rusko „zodpovědná země, kterou bychom měli přestat provokovat, a vyjednávat s ní, což celou situaci vyřeší“. To je ale podle někdejšího důstojníka zcela lichá úvaha. Poukázal, že ruský prezident Vladimir Putin již „demonstroval, že nezáleží na mezinárodním právu a na tom, co si o něm myslí v ostatních státech“. „Chce jen to, abychom se jej všichni obávali,“ podotýká Hodges.

Zmínil „zmanipulované prezidentské volby“ v Rusku či výhrůžky, které Rusko opakuje kolem dodávek stíhaček F-16, či jak „řinčí jadernými zbraněmi“. A pronesl: „Musíme myslet a jednat strategicky a přijmout, že je Rusko s námi ve válce. A měli bychom přemýšlet, jak se s tím vypořádáme.“

Hlavní mentor NATO pro logistiku upozorňuje, že to, že „jsme s Ruskem ve válce“ ještě neznamená, že bychom po sobě museli napřímo střílet. „Být ve válce neznamená po sobě střílet. Tady na Západě nad tím přemýšlíme, že buď ve válce jsme, nebo nejsme,“ poznamenal Hodges. Načež jmenoval, že však mezi tím je plno dalších prostředků a situací, a že válka nemusí být vedena pouze za pomoci zbraní, nýbrž rovněž ekonomickými prostředky nebo za pomoci dezinformací.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53717 lidí
Hovořil taktéž ohledně ruských výdajů na válku a zdůraznil, že zatímco na Západě se lidé hrozí nad tím, že v Rusku je na válku zaměřeno až 40 % tamní ekonomiky, reálně – kvůli tomu, jak Rusko vůči své velikosti je relativně ekonomicky nevýkonná země – nejde o nějaké astronomické částky. „Nějak jsme si tu napovídali: Můj bože, Rusové dávají na válku až 40 % své ekonomiky! Ale to je stejné jako 40 % španělské ekonomiky!“ dodal.

Mnoho peněž podle Bena Hodgese proudí do ruské státní pokladny také z prodeje ruské ropy, kterou lodě převážejí prostřednictvím Dánska, a že právě ono by dle něj mělo Rusku přepravu ropy zatrhnout s tím, že jde o „ekologickou hrozbu“.

Ocenil, nakolik se Ukrajincům při posledních úderech podařilo využít slabých míst u ruské Černomořské flotily. Ukrajina podle amerického důstojníka ve výslužbě cílí zejména na velké logistické cíle, které by byly pro Rusko důležité pro přepravu vojenské techniky v případě, že by se něco stalo s Kerčským mostem. Strategicky důležitý má být taktéž ukrajinský útok na suché doky v Sevastopolu. Rusové by navíc dle něj mohli dostat tvrdou ránu pro své námořnictvo nejen v Černém moři. „Myslím, že většina toho, co se odehrává v Černé moři, bude aplikovatelná také v moři Baltském,“ řekl Hodges. Právě útoky Ukrajiny na ruské loďstvo dle něj ukazují způsob, prostřednictvím něhož by Kyjev mohl vyvíjet v příštích měsících hlavní tlak na Rusko, jestliže pozemní operace se zdají být nadlouho „relativně stabilizované“.

Obléhání Krymu prý již začalo, jelikož už to, jak Ukrajinci ničí ruskou námořní flotilu na okupovaném poloostrově má být součástí plánu na osvobození Krymu. Hodges míní, že Ukrajina má do budoucna plány na operace týkající se Krymu. A že s tím, že se bude bojovat o Krym, počítá i Rusko, které právě proto v poslední době posiluje například železniční spojení na Donbas, umožňující zásobování fronty i při přerušení logistických uzlů na Krymu.

Kolem osvobození Krymu Ukrajinou dle armádního experta panují „nesmyslné obavy“, že „pokud se Putinovi sáhne na Krym, tak použije cokoliv, jaderné zbraně nevyjímaje“. „Když je to tak důležité, tak proč už je třetina Černomořské flotily pod hladinou a její zbytek odplouvá? Protože to nemají jak zastavit,“ podotkl.

Hodges připouští, že Ruskou hrozbu jadernými zbraněmi je stále důležité nebrat zcela lehkovážně, jelikož, jak míní, „Rusům nezáleží na životech nevinných lidí“. Přesto doufá v to, že Rusové vědí, že by jim použití jaderných zbraní kvůli Krymu příliš užitku nepřineslo. Nejvíce dle něj jaderné zbraně působí, dokud se nepoužijí. „Nechceme Ukrajině dovolit získat zpět Krym, jelikož máme strach, že by je Rusové mohli použít,“ vysvětlil, že toto je to hlavní ruské eso.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …