Granáty pro Ukrajinu. Proč byl plán zveřejněn? Profesor Drulák tuší

05.04.2024 21:20 | Monitoring

Podle politologa a bývalého velvyslance ve Francii Petra Druláka nedává příliš smysl publicita kolem české iniciativy získání munice pro Ukrajinu. „Je potřeba si uvážit, co tedy děláme: sháníme reálně munici, nebo chceme mást Rusko? A jedno jde proti druhému. Pokud sháníme reálně munici, měli bychom to dělat v utajení a až pak se pochlubit výsledkem,“ komentoval v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS. Vyjádřil se také k pozadí teroristického útoku na koncertní síň Crocus City Hall u Moskvy.

Granáty pro Ukrajinu. Proč byl plán zveřejněn? Profesor Drulák tuší
Foto: Repro Youtoube
Popisek: Profesor Petr Drulák

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 37908 lidí
Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek zpochybnil, že by za útokem na koncertní síň u Moskvy mohli být islámští fundamentalisté, přestože se k němu opakovaně přihlásili teroristé z Islámského státu. „Naše země demonstruje unikátní příklad mezikonfesijní jednoty a porozumění i mezináboženské a mezietnické jednoty,“ pronesl podle ruské agentury TASS Putin.

Dle Druláka se „dá ukázat“, že se na provedení útoku podíleli radikální islamisté. „Ale tam úplně není jasné, kdo všechno se na tom podílel dál,“ řekl hned vzápětí. Kromě zapojení zpravodajců nějaké třetí země jmenoval exdiplomat i možnost, že Rusko takovýto útok „může chtít využít“ k vystupňování tlaku na Ukrajinu. Vzhledem k nedostatku zpravodajských informací dle něj nelze zároveň vyloučit ani verzi hovořící o zapojení Ukrajinců.

Možné ruské sblížení s afghánským Tálibánem, který chce Moskva dle mluvčího Kremlu Dmitriej Peskova odebrat ze svého seznamu zakázaných teroristických organizací, by pak podle Druláka mohlo naznačovat, že je pravdivá západní verze, tvrdící, že za útokem skutečně stojí Islámský stát-Chorásán.

„Znamenalo by to, že Rusko má s Tálibánem společného nepřítele. Islámský stát v Chorásánu je nepřítelem Tálibánu a v Afghánistánu bojují proti sobě,“ vysvětlil v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS Drulák s tím, že by za těchto okolností dávala koordinace Moskvy a Kábulu v boji se společným nepřítelem smysl.

Peskov dle agentury Reuters poukázal, že s Tálibánem potřebuje Moskva řešit závažné záležitosti. „Potřebujeme vyřešit závažné záležitosti, a to také vyžaduje dialog, takže v tomto smyslu s nimi komunikujeme jako prakticky s kýmkoliv jiným. V Afghánistánu jsou de facto autoritou,“ uvedl.

Dle Druláka by v případě, že společná komunikace mezi Moskvou a Kábulem dospěje až do bodu navázání společných diplomatických vztahů, mohlo dojít ke konci izolace Afghánistánu, jelikož by šlo předpokládat, že Rusko budou následovat i další země. Připojil též, že Tálibán pro Západ nikdy nebyl mimo území Afghánistánu ohrožením, jelikož se zaměřoval na teroristické útoky pouze uvnitř země.

Že by Rusko chtělo spolupracovat s islámskými teroristy, dle politologa není nic nepředstavitelného, a to ani v rámci optiky, že jde de facto o dvě dříve znepřátelené strany. Podotkl, že podobnou taktiku již v minulosti zvolil také Západ v rámci konfliktu v Sýrii.

Drulák se vyjádřil také k slovům Putina týkajícím se „mezináboženské a mezietnické jednoty“. Konflikty, do nichž by byli zapojeni islamisté, se v Rusku, jehož populace je již pětinově muslimská, daří v posledních letech podle něj tlumit.

Poukázal, že si Rusové dali pozor na to, aby proti Tádžikům, zapojeným do útoku, zasahovali Čečenci. „Aby to nemělo charakter, že bílí nemuslimští Rusové zatýkají a mučí islamisty,“ upozornil. Kromě bídy v postsovětských zemích má být dle něj živnou půdou pro islámský terorismus taktéž šíření radikální ideologie. Islamisté dle něj mají pocit, že jim západní či ruská společnost „nemá co nabídnout, tak se přiklánějí k radikálnímu islámu“.

Bývalý český velvyslanec ve Francii se také vyjádřil k české iniciativě, jež se snaží sehnat munici pro Ukrajinu. Dle něj jej překvapuje, jakou má tato iniciativa publicitu a že neprobíhá spíše v utajení. „Je potřeba si uvážit, co tedy děláme: sháníme reálně munici, nebo chceme mást Rusko? A jedno jde proti druhému. Pokud sháníme reálně munici, měli bychom to dělat v utajení a až pak se pochlubit výsledkem. Pokud chceme mást Rusko, tak je vlastně jedno, jestli tam nakonec nějaká munice dojde, nebo nedojde,“ zhodnotil.

Není prý nemožné, že se konflikt brzy dostane k jednacímu stolu. Drulák míní, že je možné, že Ukrajinci „nahlédnou, že ten konflikt přestává mít smysl a že už budou jenom krvácet“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak nám vlády lžou aby z nás vytáhli peníze na válku západu proti Rusku., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 05.04.2024 21:38:27
Ukrajinci se chválí, že si munici shánějí sami, a ČR potřebuji jen k tomu, aby někdo zašítil nákupy a to že někdo za ty nákupy zbrojařským firmám / ti zase majitelům munice/ zaplatil. Nebo se za zaplacení zaručil. jedna zpráva už byla, že ČR uvolnila velkou čstku na nákup. Tedy plnímu roli blbce, vzmem peníze ze zdravotniství, školství, rozvoje, zemědělcům , penzistům a nakoupíme munici na zabíjení a Pavel a Fiala se chválí jak odvedli dobrou práci a jak jsou ve světě chválení. Chválí je jen pár zemí, ostatním je utrácení ČR u zadku. Dále se hlásá zbrojaři, že tu munici vyhledávají po světě oni a ne nějakcí politici ČR, dále už předtím se vyjadřil agent Britů, že to sehnali oni, Tak nám Pavel a Fiala lžou a chváli se jne tím, že se nechali navést do "špatného " obchodu, který MY budeme platit.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …