Guvernér Rusnok bez obalu: Tohle bude ještě bolet a bude kolem toho kravál

26.11.2016 18:07

Někdejší předseda vlády a dnes guvernér České národní banky Jiří Rusnok zavítal k Luboši Xaveru Veselému do Pressklubu na Frekvenci 1. Okomentoval současnou politickou situaci v Česku, vyjádřil se k přijetí eura u nás, ale stranou jeho pozornosti nezůstalo ani vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách.

Guvernér Rusnok bez obalu: Tohle bude ještě bolet a bude kolem toho kravál
Foto: Petr Kupka
Popisek: Jiří Rusnok při besedě se studenty VŠB-TU Ostrava

V úvodu pořadu žádal moderátor Veselý Rusnoka, aby se vyjádřil k současnému napětí na české politické scéně. „Vy mě dostáváte hned na začátek do prekérní situace. Já bych se jako guvernér měl co nejméně vyjadřovat k politické situaci. Já bych to nepřeceňoval, vnímal bych to jako takové politické tanečky před volbami nejen u Bohuslava Sobotky (ČSSD), ale u všech,“ vyjádřil svůj názor Rusnok.  

Premiér Sobotka a ministr financí Andrej Babiš (ANO) jsou ve při kvůli elektronické evidenci tržeb. Od té Rusnok sice čeká určité narovnání podnikatelského prostředí v oblasti daňové, ale jinak žádné zázraky. Především neočekává miliardy navíc plynoucí do státní kasy, které Babiš slibuje. Šéf státní kasy tvrdí, že rozpočet posílí až o 18 miliard. 

„Já to vítám, protože to narovná podnikatelské prostředí v oblasti daňové. ale neočekávám od toho výtěžek v objemu miliard navíc. Pokud existují nějací podnikatelé, kteří ty daně krátí, tak budou hledat cesty, jak je krátit dál. Možná své podnikání zavřou a půjdou podnikat jinam, takže ten přínos nebude tak velký, ale vítám to,“ konstatoval Rusnok.

S oslabováním koruny to bude následovně

Obratem přešel k oslabování české koruny, které leží na bedrech České národní banky už třetí rok. K intervencím sáhla dobrovolně. Rusnok připomněl proč a doplnil, co se asi tak stane, až intervence skončí.

„Byl tady ekonomický pokles, poměrně vysoká nezaměstnanost, lidé se báli investovat a hrozilo nám reálně, že nastane tzv. deflace,“ připomněl Rusnok. Členové Bankovní rady ČNB se tedy dohodli na tom, že oslabí korunu – a hle, ono to pomohlo. Dnes máme ekonomický růst a České republice se daří. Jistě by prý nebylo správné tvrdit, že za to může jen a pouze ČNB, ale napomohla tomu.

A co se stane, až ČNB intervence ukončí? „Nestane se nic přelomového, možná trochu posílí koruna vůči euru,“ konstatoval Rusnok. Toto posílení by se mohlo pohybovat někde mezi 0 až 3 procenty. Podle Rusnoka je to však jen odhad. Jinak se prý ale nic moc nestane. Krátkodobě by se dokonce mohlo stát, že koruna vůči euru oslabí. „Ale já přesně nevím, kdy to bude,“ varoval Rusnok. ČNB oslabování koruny ukončí, až nám nebude hrozit návrat do problémů.

Eurozóna se musí uzdravit a to bude ještě bolet

Nakonec se Rusnok vyjádřil i k možnosti, že budeme v České republice platit eurem místo korunami. „V dohledné době to nevidím, protože voliči to většinově nechtějí. Na to reagují politické strany, které se tomuto tématu příliš nevěnují nebo platonicky říkají, že by to bylo fajn, ale nic pro to nedělají. Ačkoli jsem příznivcem evropské integrace, tak v tuto chvíli bych to nedoporučoval, protože eurozóna má své problémy. Očekávám, že eurozóna si své problémy vyřeší, byť to ještě bude bolet a bude kolem toho velký kravál. Ale v našem zájmu je, aby se ty problémy vyřešily,“ konstatoval Rusnok.

Pár slov padlo také ke zvolení Donalda Trumpa. „Nevěřil jsem moc tomu, že přesvědčivě vyhraje Hillary Clintonová. Lidé, kteří tam žijí mi říkali, že ona nebyla úplně nejlepší kandidát. Trump se zkrátka ukázal jako důvěryhodnější,“ zaznělo z úst guvernéra ČNB. Dolar po zvolení Donalda Trumpa posiluje, ale podle Rusnoka se s americkou měnou neděje nic tak přelomového.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…