HN: Čím víc bude Zeman mluvit, tím spíš prohraje prezidentské volby

08.09.2014 10:00

Prezident Zeman by svými protichůdnými vystoupeními v médiích mohl dát do rukou svých soupeřů v prezidentských volbách munici, kterou by ho mohli zlikvidovat. Čím více bude nyní prezident v médiích, tím větší je prý šance, že nebude znovu zvolen. Na rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, že už nikdy nepůjde do pořadu ČT Otázky Václava Moravce, reaguje ve svém komentáři v Hospodářských novinách Daniel Anýž.

HN: Čím víc bude Zeman mluvit, tím spíš prohraje prezidentské volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve sněmovně přednesl projev, ve kterém sdělil své podmínky vetování služebního zákona

Komentář HN nese název „Miloš Zeman, samozdroj munice pro soupeře“. Daniel Anýž v něm sice konstatuje, že není jasné, zda bude znovu kandidovat na prezidentský post, ale pokud by tomu tak skutečně bylo, mohl by Zeman svými vyjádřeními dát soupeřům do rukou potřebný materiál k negativní kampani.

Zejména ti voliči, kteří nejsou příznivci Miloše Zemana, by si podle Anýže měli přát, aby se současný prezident objevoval v médiích co nejvíce. „Právě on sám je totiž bohatým zdrojem materiálu, který by jeho protikandidáti mohli v příští volbě použít k jeho porážce,“ míní Anýž.

Vyjádření prezidenta plavou mimo prostor a čas

„Říká se tomu negativní kampaň,“ vysvětluje v komentáři Anýž s tím, že tento koncept dobře funguje a uvádí i příklady. „Vždyť způsob, kterým Miloš Zeman v závěru boje o prezidentský úřad v lednu v roce 2013 proti Karlu Schwarzenbergovi obrátil jeho výrok o Benešových dekretech, byl ukázkovým příkladem negativní kampaně,“ míní Anýž.

Zemanův protikandidát by prý v příští prezidentské kampani mohl využít Zemanova postupná vyjádření k rusko-ukrajinské krizi. „Byl prezident pro zásah NATO, aby byl pak proti němu? Viděl, nebo neviděl na Ukrajině ruské vojáky? Schvaloval, či odmítal sankce?“ To vše by mohlo soupeřům v prezidentské volbě podle Anýže poskytnout dobrou munici.

„Vyjádření Miloše Zemana vykazující mnohé nejasnosti občas plavou mimo čas a prostor, pokud si přímo neprotiřečí. A tak právě ti, kdo se snad radují, že prezidenta Zemana teď bude po jeho bojkotu Otázek Václava Moravce v médiích o něco méně, by si měli přát pravý opak. Čím více toho od něj uslyší nyní, tím větší je možnost, že se na Vysočinu vrátí už po prvním volebním období,“ uzavřel Daniel Anýž.

Proč Zeman nepůjde do Otázek Václava Moravce

Prezident Miloš Zeman řekl, že již nikdy nebude hostem pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Reagoval tak na vysílání, v němž moderátor diskutoval s premiérem Bohuslavem Sobotkou o služebním zákoně a politických náměstcích. Zeman pak v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 uvedl, že moderátor udělal z neznalosti nebo úmyslu „obrovský kiks", po kterém do pořadu již nepřijde.  

Takzvaní političtí náměstci, s nimiž počítá návrh služebního zákona, se v poslední době stali předmětem neshod mezi prezidentem a koaliční vládou. Zeman požaduje, aby ze zákona vypadli, protože jsou podle něj zbyteční. Zeman v debatách argumentoval i tím, že v jeho vládě z let 1998 až 2002 žádní političtí náměstci nebyli. Za toto tvrzení ho pokáral Václav Moravec, podle něhož měl Zeman ve svém kabinetu řadu politických náměstků ze sociální demokracie. Podle prezidenta ale Moravec udělal z neznalosti nebo úmyslu „obrovský kiks".

„Jestliže novinář řekne, že prezident lže, a potom je usvědčen z nepravdy, tak je to buď podvodník, nebo amatér. Já jsem se rozhodl na to reagovat podobně jako Václav Klaus, který k Václavu Moravcovi nikdy nechodil. Já jsem mu dal dvě příležitosti a třetí mu už nedám," řekl Zeman v pořadu Pressklub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …