HN: Policie opět vyšetřuje tendr na mezisklad paliva pro Temelín

30.06.2014 6:53

Policie před několika týdny opět začala vyšetřovat tendr na vybudování meziskladu vyhořelého paliva pro Jadernou elektrárnu Temelín. Napsaly to dnes Hospodářské noviny, kterým to potvrdila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Zakázku za 1,55 miliardy korun v roce 2008 získala malá firma s ručením omezením CEEI s utajenými vlastníky v Lichtenštejnsku, která vznikla krátce předtím a žádný podobný sklad nikdy dříve nepostavila.

HN: Policie opět vyšetřuje tendr na mezisklad paliva pro Temelín
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Policie se zakázkou zabývala už dříve, případ ale odložila. Nynější vyšetřování podle Bradáčové potrvá delší dobu, budou potřeba nové znalecké posudky či právní pomoc ze zahraničí.

Zájem policie o tendr vyvolal podle deníku bývalý poslanec Jiří Kovář, který podal trestní oznámení na bývalého jednatele CEEI Martina Petera. Ten se údajně pokusil připravit společnost CEEI předraženou smlouvou o 91 milionů korun, skutečná škoda prý byla 65 milionů. Obvodní soud pro Prahu 7 ale letos v březnu Petera osvobodil a podpořil jeho verzi, že majitelem CEEI byl Peter spolu s Kovářem.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil pokutu

O osvobození Petera požádal u soudu státní zástupce. Poukázal přitom na pochybnosti kolem tendru na stavbu meziskladu, kterého se nezúčastnil žádný z velkých hráčů na trhu, jen společnost s minimálním základním kapitálem a anonymní strukturou. "Jako by byla zakázka šitá na míru konkrétnímu subjektu," řekl žalobce v závěrečné řeči u soudu.

Za tendr dostal ČEZ v první polovině června pokutu 390 000 korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle kterého měla být firma CEEI ze soutěže vyloučena, protože nesplnila kvalifikaci. Například nedoložila, že v pěti letech před vypsáním tendru postavila sklad vyhořelého jaderného paliva nebo jiného jaderného zařízení. Pokuta je pravomocná, ČEZ se neodvolal.

Mezisklad vyhořelého jaderného paliva v Temelíně byl od září 2010 ve zkušebním provozu. Kapacita skladu byla projektována na 30 let provozu elektrárny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„My si jenom myslíme, že Rusko vyhrává,“ vypustil profesor oblíbený Respektem

7:40 „My si jenom myslíme, že Rusko vyhrává,“ vypustil profesor oblíbený Respektem

Rusko může tuto válku prohrát a mělo by jí prohrát, kvůli sobě samému, nevítězí na bojišti, ale pouz…