HN: ÚOHS zrušil Českým drahám smlouvu

04.10.2013 6:23

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil smlouvu, díky níž si České dráhy pořídily 11 lokomotiv Taurus od Siemensu. Byl to předem připravený plán, jak obejít zákon o veřejných zakázkách. S odkazem na čtyři dny staré rozhodnutí ÚOHS to napsaly dnešní Hospodářské noviny. Transakci napadl český výrobce Škoda Transportation.

HN: ÚOHS zrušil Českým drahám smlouvu
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Rozhodnutí zatím není pravomocné, dráhy můžou podat takzvaný rozklad a případně se i soudit. Hrozí jim čtyřmilionová pokuta.

Deník uvedl, že spor je dohrou pět let starého obchodu. ČD se dohodly s rakouskými Österreichische Bundesbahnen, že si od nich budou najímat moderní lokomotivy Siemens pro cesty přes hranice. Soutěž dráhy nevypsaly, zdůvodnily to tím, že nejde o zakázku, ale o vzájemné půjčování lokomotiv mezi českými a rakouskými drahami.

ÚOHS podle listu zjistil, že nešlo o výměnu. Zatímco rakouské dráhy dodaly lokomotivy, jedinou protihodnotou ČD bylo to, že zajišťovaly jejich čištění.

Antimonopolní úřad tak drahám zakázal kontrakt, který je ročně vychází na desítky milionů korun, dále plnit. "Rozhodnutí jsme obdrželi teprve ve středu a v současnosti probíhá jeho analýza. Na základě ní zvážíme další postup," řekl dnešním HN mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Lokomotiva Taurus řady 1216 drží rekord ve své kategorii, v roce 2006 dosáhla rychlosti 357 kilometrů v hodině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…