Habsburk: Střední Evropa by měla spolupracovat ještě více

25.10.2018 14:58

Střední Evropa by měla spolupracovat ještě více než nyní, protože jde o kulturně a historicky spojený prostor. Navíc region spolupracujících menších států může být v Evropské unii protiváhou Německa či Francie, řekl dnes na přednášce studentům Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně Karel Habsbursko-Lotrinský.

Habsburk: Střední Evropa by měla spolupracovat ještě více
Foto: Radim Panenka
Popisek: Zahájení summitu V4. Prezidenti M. Zeman, A. Kiska, J. Áder

Shodou okolností ji hlava někdejšího panovnického rodu navštívila v předvečer 100. výročí zániku Rakouska-Uherska a vzniku samostatného Československa, píše ČTK.

Středoevropský region navíc považuje za širší, než je současná Visegrádská čtyřka, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Zahrnul i další regiony, které tvořily někdejší habsburské soustátí. „Díky technologiím už není a nebude problém rozdílný jazyk a budeme si ještě blíž,“ míní vnuk posledního císaře Karla I.

Budoucnost střední Evropy je však podle něj pouze v Evropské unii, kterou vnímá jako instituci zajišťující bezpečnost a prosperitu na kontinentě. „Jsem částečný optimista do budoucna, i když Evropa má problémy a každý stát je jiný. Lze prosazovat evropské i národní zájmy díky principu subsidiarity. I když je fakt, že Evropská unie řeší i takové zbytečnosti, jako je tvar sedačky v traktoru,“ řekl Habsburk, který se sám cítí jako Evropan. Narodil se v Bavorsku a žije v Rakousku. „A v celé střední Evropě, tedy i v Česku, se cítím jako doma, protože je součástí mého kulturního prostoru,“ řekl.

Habsburk, který se narodil v roce 1961 jako šesté dítě a první syn Otty Habsburského, byl také členem rakouských lidovců, na konci 90. let za ně seděl v evropském parlamentu. Angažuje se v Panevropském hnutí, jehož cílem je ještě užší spolupráce zemí Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…