Hackeři napadli web státních maturit. Jejich průběh však neohrozí

28.04.2013 14:58

Za čtyři dny mají začít státní maturity. Jejich web ale od soboty čelí kybernetickému útoku. Jedná se o stejný typ útoku, kterým byli nedávno vystaveni mobilní operátoři, banky a média. Jejich weby vypadávaly na celé dny. Konání maturit by však hackeři ovlivnit neměli.

Hackeři napadli web státních maturit. Jejich průběh však neohrozí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

„Útočníci by si měli uvědomit, že svým jednáním nepoškozují Cermat. Doplatí na ně pouze maturanti, kteří se připravují na zkoušku a na webových stránkách si chtěli vyzkoušet ilustrační testy nebo hledali další informace,“ vzkázal přes server IDNES.cz Petr Habáň, mluvčí společnosti CERMAT, která maturity organizuje.

Ministerstvo školství však ubezpečilo, že materiály k vlastní zkoušce již jsou na školách, a tudíž její průběh není ohrožen. „Zkušební dokumentace již byla distribuována na všechny školy. Maturanti se proto nemusejí obávat komplikací,“ uvedl mluvčí Marek Zeman.

Vzhledem k tomu, že není jasné, kdy se fungování napadeného webu podaří obnovit, uvažuje Cermat o alternativním způsobu zveřejnění informačních příruček a ilustračních testů, které jsou zablokovány. Provizorním kanálem by mohl být například facebookový profil Udělám maturitu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…