Hádka o autorské poplatky pokračuje. Senátor Valenta odmítá nesouhlas s unijním právem. Na stůl dal jasné judikáty

22.01.2019 11:07

Umělecká lobby se brání přejetí senátní verze autorského zákona, podle kterého by živnostníci mohli přestat platit autorské poplatky za své provozovny v případě, že pouštění hudby nemá pro ně žádný ekonomický užitek. Právníci Ochranného svazu autorského a shodně i ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) tvrdí, že úpravy 56 senátorů odporují mezinárodnímu právu.

Hádka o autorské poplatky pokračuje. Senátor Valenta odmítá nesouhlas s unijním právem. Na stůl dal jasné judikáty
Foto: JK
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Navrhované pozměňovací návrhy pana senátora Valenty jsou v rozporu s unijními právními předpisy," vysvětlil ministr kultury Antonín Staněk na TV Nova. „Je to v rozporu s mezinárodními úmluvami Světového organizace duševního vlastnictví i judikaturou Soudního dvora Evropská unie“ uvedla na tiskové konferenci právnička Zuzana Císařová z Mezinárodního literárního a uměleckého sdružení. 
 
S tím však nesouhlasí senátor Ivo Valenta, který v horní komoře Parlamentu navrhl tuto velmi diskutovanou úpravu autorského zákona. „Není to pravda. Podle právních rozborů, které měl Senát k dispozici, upravená verze novely autorského zákona plně reflektuje judikaturu Ústavního soudu a rovněž judikaturu Soudního dvora, např. ve věci C 135/10 - Società Consortile Fonografici (SCF) vs. Marco Del Corso, zabývající se problematikou provozu zařízení, umožňujících sdělování díla veřejnosti (např. rádia a TV) v provozovnách, ve kterých má provozování těchto zařízení doplňkovou funkci,“ argumentuje Valenta. 
 
Ten nesouhlasí také s argumenty resortu kultury. 
 
 

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla až do konce volebního období?

89%
11%
hlasovalo: 13736 lidí
„Vždyť samotný článek 5 odst. 3 evropské směrnice o harmonizaci autorského práva, na kterou se ministerstvo kultury odkazuje, umožňuje stanovit výjimky a omezení v rámci vybírání autorských poplatků. Se zohledněním hospodářského významu pak počítá také samotné ustanovení § 30 autorského zákona, které definuje, co je v případě fyzických osob užitím díla, pokud nedochází k přímému, nebo dokonce nepřímému hospodářskému prospěchu,“ dodal senátor, který je přesvědčený o tom, že ministerstvo se pouze snaží zachovat současný stav a kryje tak netransparentní praktiky „výběrčích“ autorských poplatků. 
 
Za klíčové považuje senátor Valenta také rozhodnutí Ústavního soudu, který dal za pravdu majitelce cykloservisu. Ústavní soud tehdy konstatoval, že v případech, kdy hudba nemá žádnou souvislost se zaměřením provozovny, nemusí provozovatel uzavírat s kolektivním správcem smlouvu, tedy platit autorské poplatky. 
 
Senátor Valenta přitom znovu zopakoval, že novela není namířena proti autorům. Ti dostávají prostřednictvím kolektivním správců autorských děl zaplaceno již v okamžiku, kdy právě provozovatelé televizí a rádií platí milionové částky OSA a dalších organizacím za to, že mohou ve svém vysílání pouštět písničky českých i zahraničních skladatelů a interpretů. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…