Hákový kříž vám vadí, ale rudá hvězda ne? V Semilech se protestovalo

24.02.2012 21:31

Dva aktivisté z Prahy protestovali v Semilech na náměstí pod mozaikou s komunistickými symboly, kterou místní radní nenechali zničit. Rozvinuli tam transparent s hákovým křížem, aby dali najevo, jak rozdílně česká veřejnost vnímá dva stejně obludné režimy.

Hákový kříž vám vadí, ale rudá hvězda ne? V Semilech se protestovalo
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vlajka s Gottwaldem a svastikou

Zatímco komunistická mozaika není nelegální, za rozvinutí nacistického transparentu byli muži zadrženi na policii a vyslýcháni. "Věřím, že stejně jako v případě trestního oznámení kvůli mozaice, i v našem případě policie případ odloží, naším cílem nebylo propagovat fašismus a to jsme také od začátku říkali," sdělil podle serveru Lidovky.cz po svém propuštění jeden z aktivistů Ivan Brezina. Mluvčí policie Petr Kmínek případ nechtěl komentovat.

Semilští zastupitelé se na odstranění komunistického symbolu nemohli dohodnout, tak ho na omítce domu zanechali doplněný citátem George Santayana: "Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat". "Vlastně jsme z ní vytvořili pomník," přiznal starosta Jan Farský z TOP 09.

Svoboda, dělníci a buddhistická pozitivita

Trnem v v oku je komunistická mozaika také místnímu obyvateli Tomáši Trojanovi, který loni v prosinci podal na policii trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle policie ale o propagaci komunismu nejde, naopak je rudá pěticípá hvězda prý znakem svobody a srp s kladivem tradiční spojení dělníků a rolníků v boji proti nadvládě kapitálu.

"Ve skutečnosti je to 5000 let starý budhistický symbol a je to symbol naprosto pozitivní," řekl Březina o svastice, kterou na náměstí vyvěsili. Z neznámého důvodu ale je hákový kříž vnímán jako pobouření, kdežto komunistické symboly nikomu nevadí. Oba režimy jsou přitom srovnatelně obludné. "Komunismus je dokonce zřejmě zrůdnější, protože ho životem zaplatilo o 50 milionů lidí víc," podotkl Březina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…