Halík a Svěrák přesvědčují Nečase, aby podepsal fiskální pakt

13.02.2012 21:59

Odmítnutí účasti na fiskálním paktu poškozuje Českou republiku, jsou přesvědčeny více než tři stovky významných českých osobností, které podepsaly petici s názvem Ano pro Evropu. Kněz a filozof Tomáš Halík, Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, scénárista Jan Svěrák, politolog Jiří Pehe a mnoho dalších vyzývá premiéra ke změně postoje k účasti na smlouvě o rozpočtově odpovědnosti.

Halík a Svěrák přesvědčují Nečase, aby podepsal fiskální pakt
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Kvůli svým rozhodnutím na mezinárodní scéně se prý Česká republika opakovaně stává rukojmím domácích politických pletich a sporů, zlobí se signatáři petice. Premiérovo váhání je podle nich spíš výsledkem situace uvnitř ODS, nežli zodpovědného přístupu při rozhodování.

„Češi ve své historii na takovou politickou malost už několikrát zásadně doplatili,“ cituje z výzvy online deník lidovky.cz, který zveřejnil kompletní seznam signatářů výzvy.

„Demonstrace neochoty k solidaritě se zbytkem EU pochopitelně vyvolává otázku, zda naše vláda tím neustupuje těm politickým kruhům, kterým jde v posledku o určitý druh politického záškodnictví vůči celému evropskému projektu,“ stojí dále v textu.

Česká republika se jako jediná spolu s Velkou Británií odmítla podílet na evropském fiskálním paktu. Po bouřlivých nesouhlasných reakcích premiér Nečas podotkl, že podpis smlouvy zatím nevyloučil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …