Hamáček: Policie nechystá razii. Ale opakované porušení se bude pokutovat

13.10.2020 13:14

Premiér Andrej Babiš (ANO) jede s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) do Lán za prezidentem Milošem Zemanem, aby mu rozmluvili nápad pořádat ve Vladislavském sále Pražského hradu oslavy státního svátku 28. října. Pár slov poznamenal také k práci policistů, kteří budou vymáhat dodržování vládních opatření.

Hamáček: Policie nechystá razii. Ale opakované porušení se bude pokutovat
Foto: repro Facebook
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček na natáčení předvolebních klipů

Prezident Miloš Zeman, a s ním i hradní mluvčí Jiří Ovčáček, důrazně hájí oslavy státního svátku na Pražském hradě 28. října. Zrušení oslav by Zeman považoval za projev neúcty vůči státu. V podobném duchu se vyjádřil i již zmíněný Jiří Ovčáček

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš spolu s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem však míří do Lán, aby se pokusili Miloši Zemanovi vysvětlit, že konat oslavy státního svátku právě v této špatné epidemiologické situaci, opravdu není dobrý nápad. O cestě Hamáčka a Babiše na Hrad informuje server iDNES.cz.

„Primárně se budeme dnes s panem premiérem snažit přesvědčit pana prezidenta, že to aktuálně není vhodná věc,“ uvedl Hamáček.

V rozhovoru prozradil, že většinu opatření přijatých vládou připravil ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula, část jich vzešla od ministra školství za hnutí ANO Roberta Plagy a na části opatření se podílela ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Rozhodující slovo prý měli epidemiologové, ministři se řídili jejich doporučeními.

Hamáček věnoval pozornost i policejním kontrolám, které mají hlídat, zda lidé opatření dodržují.

Nikdo nechystá žádnou razii, policie se to snaží většinou vyřešit domluvou. Pokud však bude docházet k opakovaným přestupkům, pak už je tam prostor pro udělení pokuty. A policie má právo na místě uložit blokově pokutu až do výše 10 tisíc korun,“ upozornil Hamáček.

Prozradil také, že ochranných pomůcek by měl být ve Státní správě hmotných rezerv dostatek.

Nakonec zdůraznil, že politici musí občany přesvědčovat, že opatření je třeba dodržovat a teprve čas ukáže, jak dlouho bude třeba je dodržovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…