Hamáček řeší krematoria. Budou spalovat tak, aby zvládala

08.01.2021 22:30

Šéf ústředního krizového štábu a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) chce nové opatření, které se netradičně nebude týkat omezení života v Česku. Tentokrát bude cílit na krematoria. Těm by chtěl zakázat dovoz těl ke kremaci ze zahraničí. Dojít má i k uvolnění emisních limitů krematorií a k omezení spalování v nich jen na lidské ostatky. Hamáček tak chce zamezit situaci, kdy by krematoria přestala situaci zvládat. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pro ČTK potvrdilo, že vládě předloží preventivní návrh zákazu spalování těl cizinců.

Hamáček řeší krematoria. Budou spalovat tak, aby zvládala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věčný oheň, ilustrační foto

Anketa

Má vláda otevřít horská lyžařská střediska?

62%
hlasovalo: 17967 lidí
Ústřední krizový štáb dal ministerstvu pro místní rozvoj doporučení, aby do pondělního jednání vlády připravilo krizové opatření umožňující maximální využití krematorií v době epidemie koronaviru.

Vedle Moravskoslezského kraje se podle Hamáčka mohou až k hranici naplnění kapacit v příštích dnech dostat i zařízení v dalších krajích. Nejvíc volných kapacit mají nyní Praha a Liberec, celkově v Česku funguje 27 krematorií a celková kapacita krematorií je 745 těl zemřelých denně. Část z nich, hlavně ta v příhraničí, má sloužit také ke kremaci zesnulých převážených zejména z Německa a z Rakouska.

„Po ověření aktuálních dat od Sdružení pohřebních služeb předložíme vládě preventivní návrh opatření zákazu spalování těl cizinců. Dříve byl dovoz v řádech desítek těl za celou Českou republiku, nejvíce z Německa a z Polska. Ale na základě zkušeností z podzimního průběhu pandemie se pohřební služby ponaučily a samy ve velké míře omezily přijímání těl ze zahraničí. Nikdo z nás ovšem neumí předjímat další vývoj epidemie,“ sdělil ČTK mluvčí MMR Vilém Frček.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová dnes uvedla, že u zemřelých s covidem nic nebrání pohřbu do země. Pohřbů do země obecně je ale podle Hamáčka průměrně v Česku 30 za den v porovnání se stovkami prováděných nyní žehem; vždy jde o přání rodiny.

V rámci krizového štábu také vznikla skupina za účasti hasičů, představitelů ministerstva pro místní rozvoj a zástupců pohřebních služeb, která bude každý den hodnotit kapacity krematorií a organizovat případné převozy těl. Ústřední krizový štáb vydal také pokyn, aby při převozech mohly pomáhat dopravní prostředky hasičů či vojáků.

V Česku zemřelo loni do konce listopadu více lidí, než je běžné za celý rok. Podle údajů Českého statistického úřadu zemřelo do konce listopadu 114.781 lidí. Za 11 měsíců roku počet úmrtí překonal i celý rok 2015, který byl s více než 113.000 mrtvými za posledních deset let rekordní. V letech 2018 a 2019 bylo mrtvých přes 112.000. Podle středeční ankety ČTK krematoriím ve většině krajů zatím kapacity postačují, i když zesnulých je nyní proti běžnému stavu více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…