Hamáček v ČT: Kdyby Staněk nekonal, tak by fakticky Fajtovo jednání kryl

12.05.2019 14:26

V nedělních Otázkách Václava Moravce proti sobě zasedli ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Moderátor si vzal do prádla ministra kultury Antonína Staňka a prezidenta Miloše Zemana. Od Hamáčka chtěl slyšet, jestli ČSSD teď momentálně podporuje Zemana, protože se bojí, aby nedopadla stejně jako u Miroslava Pocheho. A pirát Bartoš si v palbě na prezidenta ještě přisadil.

Hamáček v ČT: Kdyby Staněk nekonal, tak by fakticky Fajtovo jednání kryl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

„Nekulturní ministr,“ pravil na adresu Antonína Staňka (ČSSD) a vyjmenoval, kdo si přeje ministrův pád. Petici za jeho odvolání podepsaly tisíce lidí.

Hamáček se však svého stranického kolegy zastal. „Pan ministr Staněk udělal to, co udělat musel. Já jsem si přečetl podklady a on udělal jen to, co musel udělat. Pokud si někdo podepíše fakticky smlouvu sám se sebou, resp. to nechá udělat někoho, kdo k tomu nemá oprávnění, tak ministr musel konat. Kdyby nekonal, tak by fakticky toto jednání kryl,“ řekl Hamáček na spor Staňka s odvolaným ředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem. 

Hamáček volal po tom, aby se transparentně vybral nový šéf Národní galerie. Podivoval se nad tím, že stávající ředitel galerie Ivan Morávek, bývalý manažer Agrofertu, nabídl Fajtovi post ekonomického ředitele. „Pokud tady jsou takováto pochybení,“ poukázal znovu na smlouvu Fajta s galerií, „tak nebudu zastírat, že je to chyba“, uznal. „Já chci, aby pan ministr vypsal transparentní výběrové řízení,“ vzkázal na dálku Staňkovi.    

Bartoš připomněl spory Fajta s prezidentem Milošem Zemanem. Zeman v minulosti odmítl Fajta jmenovat profesorem. „My jsme taky dlouhodobě upozorňovali na to, že pan Fajt měl dlouhodobý konflikt s Hradem, tahleta nevraživost mezi panem prezidentem a panem Fajtem je známá,“ podotkl šéf Pirátů. „My tady hovoříme o agrofertizaci státní správy,“ doplnil s odkazem na již zmíněného Ivana Morávka. Národní galerii by měl podle Bartoše řídit nějaký uznávaný odborník na umění.

A Moravec ještě přiložil pod kotel, když na adresu Staňka poznamenal, že se pan ministr vlastně ani nevyzná ve vlastním rozpočtu. Veřejně prohlašuje, že se rozpočet resortu pomalu přibližuje dvěma procentům rozpočtu, zatímco ve skutečnosti nemá kultura ani jedno procento z rozpočtu. „Vybral jste před rokem dobře, když pan ministr ani nezná výši svého rozpočtu?“ ptal se moderátor.

Hamáček odvětil, že by od ministra čekal, že si lépe zjistí, kolik peněz má v resortu, ale další vzkaz mu odmítl posílat přes média.  

„Není to vlastně politická podpora Miloše Zemana? Nebojíte se toho, že kdybyste chtěl odvolat pana Staňka, tak si ČSSD zažije totéž jako s Miroslavem Pochem?“ zmínil moderátor prezidenta.   

„Já tam tu souvislost nevidím,“ oponoval Hamáček. A Moravec mu okamžitě pustil slova bývalého pražského radního pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) z pražské demonstrace, kde Dolínek volal po konci ministra Staňka. A Hamáček dovysvětlil, že tuto věc s ním Dolínek nekonzultoval.

Moravec poté přehodil výhybku k ministryni spravedlnosti Marii Benešové, která měla prezidentu Zemanovi předat zprávu, že v České republice se dát objednat trestní stíhání. Hamáček s Bartošem se shodli na tom, že by tato zpráva měla být zveřejněna. Pokud s touto zprávou veřejně operuje Andrej Babiš (ANO), tak by ji veřejnost měla znát.   

Bartoš ještě dodal, že ČSSD se bojí vystupovat proti Babišovi razantněji, protože tuší, že Babiš může využít i hlasy poslanců SPD Tomia Okamury, pokud bude chtít protlačit ten či onen zákon Sněmovnou.

Moravec poté na kameru vytáhl nový předvolební průzkum, podle něhož by ANO získalo momentálně 30 procent hlasů, druzí Piráti 16 procent a třetí ODS 13,5 procenta. Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury by skončilo čtvrté s 8,5 procenty. Sociální demokraté by skončili až pátí se ziskem 6,5 procenta hlasů. Šestí komunisté by získali 6 procent, hnutí Starostové a nezávislí také 6 procent a KDU-ČSL 5,5 procenta. Lidovci by se do Sněmovny dostali jako poslední. TOP 09 by se 4 procenty zůstala před branami Poslanecké sněmovny

Moderátor se poté Bartoše zeptal, jestli by si Piráti neměli zamést před vlastním prahem, protože Piráti kritizují vládu, ale na pražském „velkém magistrátu“ se Zdeněk Hřib (Piráti) hádá se svými partnery. Podle Bartoše se menší strany v Praze snaží zviditelňovat před evropskými volbami.

A ještě jednou Zeman...

Moravec po pár minutách přehodil výhybku ještě jednou. Znovu na Zemana. „Prezident Miloš Zeman je kritizován za to, jak často jezdí do Číny a že se nedostává na další země,“ pravil moderátor. Prezident při cestě do Číny prosazoval, aby česká civilní letadla z Kunovic mohla létat v Číně. Jenže to má háček. Výrobní kapacity se z Kunovic pomalu přesouvají do Ruska a Zeman to dobře věděl, protože se byl na příslušnou továrnu podívat. Je tu tedy možnost, že Zeman v Číně podporoval spíše ruskou výrobu než českou.  

Hamáček pravil, že je na nás, abychom vyjednali to, že se výroba z Kunovic do Ruska ve velkém nepřesune. Bartoš sdělil, že prezidentovy cesty do Číny jsou poměrně nákladné, ale výsledky těchto cest jsou sporné. Slibované obří čínské investice do České republiky stále nedoputovaly.

Podle Bartoše by bylo mnohem rozumnější podporovat inovativní české firmy, a ne cestovat do Číny. Inovativní české firmy by pak podle Bartoše měly zaměstnávat především české pracovníky.

Politická diskuse se přehoupla do druhé hodiny a Moravec nastolil jako téma rodičovskou. ČSSD podle Hamáčka trvá na tom, že je možné rodičovskou navyšovat i u již narozených dětí mladších čtyř let. Sociální demokraté prý i vědí, z čeho to zaplatí. Navrhují zavést např. novou bankovní daň. „Pokud ji pan premiér nechce, tak musí říct, kde na to vezme,“ vzkazoval Hamáček koaličnímu partnerovi přes kamery.

Bartoš má pro požadavky rodičů, kteří chtějí dostat 80 tisíc na rodičovské navíc, pochopení. „Já vidím, jak se v té zemi plýtvá na různé nesmysly, na kampaně hnutí ANO,“ nebral si servítky šéf Pirátů. Hamáček si tady ještě přisadil. Babiš podle něj odmítá bankovní daň, ale chce žádat banky, aby mu daly peníze dobrovolně. „Já si nemyslím, že bychom měli volat do těch bank, jestli nám náhodou něco dají,“ zlobil se Hamáček.

Předseda vlády Andrej Babiš také navrhuje zavedení tzv. digitální daně, jenže podle Bartoše tuto věc samotné Česko nevyřeší. Velké firmy se této dani budou chtít vyhnout. Hamáček kontroval, že Rakousko už digitální daň má a internetoví giganti ji u našich západních sousedů platí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…