Hamás a Palestina, není rozdíl. Špion Izraele promluvil, z Hamásu má přitom rodinu

05.04.2024 10:00

Mosab Hasan Júsuf, bývalý významný izraelský špión palestinského původu, který pomáhal Izraeli s bojem proti Hamásu, otevřeně promluvil. Konstatoval, že hnutí Hamás a lid Palestiny jedno jsou. A ve stejnou chvíli, kdy padala tato slova, dal americký prezident Joe Biden Izraeli ultimátum.

Hamás a Palestina, není rozdíl. Špion Izraele promluvil, z Hamásu má přitom rodinu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mešita al-Aksá ve starém městě Jeruzalémě

Válka Ozbrojených sil Izraele (IDF) proti teroristům z hnutí Hamás trvá již řadu měsíců. Konkrétně od 7. října 2023, kdy na území Izraele z Pásma Gazy vtrhla ozbrojená komanda teroristů a povraždila na 1200 lidí. A desítky dalších lidí teroristé unesli jako rukojmí.

Izraelská armáda odpověděla tvrdě nejprve na severu pásma Gazy a posléze i na jihu tohoto regionu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že izraelští vojáci zničí hnutí Hamás a jeho sílu. Ale spolu s útoky proti teroristům umírali a byli zraněni i civilisté. Desítky tisíc palestinských civilistů, za což jak Netanjahu, tak IDF čelí velké kritice.

Mosab Hasan Júsuf, bývalý významný izraelský špión palestinského původu, který pomáhal Izraeli s bojem proti Hamásu, v rozhovoru pro Jerusalem Post upozornil, že mezi členy hnutí Hamás a palestinským lidem fakticky není rozdílu.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 37911 lidí
„V této kultuře je spousta nenávisti vůči židovskému lidu. Není to tajemství, ve skutečnosti má muslimský systém víry zásadní problém s židovským lidem,“ upozornil. A upozornil na jeden paradox. „Říkají, že Mohamed měl problém s Židy a Mohamed je jejich prorok, takže jdou v jeho stopách. Ale ve skutečnosti Mohamed nenapsal ani slovo, které by vypovídalo něco proti židovskému lidu.“ 

Není přitom bez zajímavosti, že Mosab Hasan Júsuf je synem nechvalně známého spoluzakladatele Hamásu šejka Hasana Júsufa. A z této pozice ví, že nenávist vůči židům se palestinským dětem vštěpuje už na školách. V 8 letech jsou palestinské děti vedeny k tomu, aby házely kameny po židech. A to je prý teprve začátek.

Mosab Hasan Júsuf v této souvislosti kritizoval propalestinské demonstrace a konstatoval, že demonstranti ve skutečnosti často vůbec netuší, co je Hamás zač. Doslova tyto demonstranty označil za „idioty“. Aktivisté podle něj podporují „monstrum“, které „tlačí celý Blízký východ ke globální válce“. Júsuf zdůraznil, že Hamás je nepřítelem civilizace. Propalestinský aktivismus označil za „šílenství“.

Konstatoval také, že pokud by Palestinci neměli jasně definovaného nepřítele v Izraeli, pravděpodobně by bojovali mezi sebou.

A válka s teroristy mezitím dál běží na plné obrátky. Vzdušné síly Státu Izrael oznámily, že stíhačky zasáhly odpalovací místa raket v Gaze použitá při včerejších útocích na jih. O prohlášení izraelské armády informoval server Times of Israel.

„IDF informuje, že 215. dělostřelecký pluk včera ostřeloval raketomety v severním pásmu Gazy, které byly použity při útocích proti jihoizraelským Sderotu, Aškelonu a kibucu Kfar Aza. Stíhací letouny později zasáhly několik cílů v oblasti odpalovacích míst, včetně tunelové šachty, podzemních raketometů a základny používané teroristickými agenty,“ napsal k tomu server.

A v této situaci fakticky dal prezident USA Joe Biden Netanjahuovi ultimátum. „Chraňte civilisty v Gaze nebo jinak…,“ naznačil. A hned pokračoval, že pokud nebude Izrael víc dbát o životy palestinských civilistů, americká pomoc Izraeli může notně zeslabit.

„Chraňte palestinské civilisty a zahraniční humanitární pracovníky v Gaze nebo by se Washington mohl rozhodnout omezit podporu Izraele v jeho válce proti militantům Hamásu,“ řekl Biden.

Na jeho slova upozornila agentura Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…