Tomáš Klus a Emma Smetana zesměšněni na citlivém místě

02.04.2024 10:24 | Monitoring

Část českých umělců se na udílení cen Anděl za rok 2023 přihlásila k mezinárodnímu tlaku na Izrael, aby uzavřel příměří s Palestinci v pásmu Gazy. Transparent na podporu držela například umělkyně Emma Smetana nebo písničkář Tomáš Klus. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Ozvalo se například, že by umělci mohli pohrozit Izraelcům a Palestincům tím, že by na frontě uspořádali charitativní koncert.

Tomáš Klus a Emma Smetana zesměšněni na citlivém místě
Foto: Repro iDnes
Popisek: Umělci drží transparent za příměří v Gaze

I v Česku se na akce, které nejsou apriori politické, čas od času vloudí politická hesla, prohlášení a gesta. Stačí vzpomenout třeba na Show Jana Krause, ve které 40 různých osobností kritizovalo Miloše Zemana.

V sobotu se politika, a to ta mezinárodní, vloudila na udílení hudebních cen Anděl za rok 2023. Umělci tam rozvinuli transparent s nápisem Artists for Ceasefire (umělci pro příměří – pozn. red). Příměří má nastat mezi Izraelem a pásmem Gazy. Transparent drželo celkem 16 osobností, mezi nimi třeba písničkář Tomáš Klus, jeho žena Tamara, herečka a zpěvačka Barbora Poláková, herec Jan Cina nebo umělecký pár Jordan Haj a Emma Smetana.

Podle A2larmu tím umělci chtěli upozornit na otevřený dopis, který zaslali prezidentu Pavlovi a vládě ČR. „Jako lidé, kteří mají rodiny, děti, přátele a známé jsme přesvědčeni, že každý lidský život je stejně důležitý, a to bez ohledu na národnost, víru, etnickou příslušnost či jiné atributy. Proto zcela odsuzujeme zabíjení palestinských i izraelských civilistů.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41574 lidí
Vyzýváme českou vládu, aby ctila všechny lidské životy a neprodleně vyzvala ke klidu zbraní, ukončení bombardování Gazy a k trvalému příměří. Dále také k okamžitému ukončení blokády jídla, vody, elektřiny a humanitární pomoci a k bezpečnému propuštění všech palestinských i izraelských rukojmích,“ uvádí se v něm. Dopis se odkazuje mimo jiné i na hollywoodské hvězdy, které výzvu podepsaly, jako třeba herci Ben Affleck, Tom Hardy nebo herečky Cate Blanchettová nebo Kirsten Dunstová.

Kromě těch, kdo drželi transparent jsou podepsáni třeba Vojtěch a Tatiana Dykovi, zpěvačka Bára Basiková, herečka Berenika Kohoutová nebo herec Bohumil Klepl.

Tím si ovšem umělci naštvali část české veřejnosti, která podporuje Izrael. Třeba redaktora Reflexu Kryštofa Pavelku. „V červenci roku 2000 opouštěli americký prezident Clinton, izraelský premiér Barak a palestinský vůdce Arafat summit v Camp Davidu s tím, že se jim nepodařilo uzavřít dohodu ve věci izraelsko-palestinského konfliktu. Jistě ani jednoho z nich tehdy nenapadlo, že míru na Blízkém východě bude s okamžitou účinností dosaženo teprve v momentě, kdy čeští umělci na reklamní akci limonádoven (s přidruženým předáváním sošky panáčka s trumpetkou) ‚Ceny Anděl Coca-Cola 2023‘ ROZVINOU TRANSPARENT. Je to největší triumf diplomacie od uzavření Vestfálského míru,“ trefoval se do gesta umělců.

A přidal ještě jeden rýpanec exkluzivně pro Emmu Smetanu a Tomáše Kluse. „Tomáš Klus, Emma Smetana a spol. mají k dispozici mocnou páku, jak válku v Gaze zastavit: pohrozit Izraelcům a Palestincům, že pokud po sobě nepřestanou střílet, uspořádají přímo na frontě charitativní koncert. Hamás i vláda Benjamina Netanjahua by nepochybně rychle došli k závěru, ze takovému utrpení nemohou své národy vystavit.“

Ozval se také „zlý žid“ Petr Schönfeld. „Přečetl jsem si tu protižidovskou petici, které se omylem říká propalestinská. Jména jako Emma Smetana nebo Klus mne neudivila. Ale řada dalších ano. Jednou se budou stydět,“ vzkázal.

„Emma Smetana, Jordan Haj, Tamara Klusová, Tomáš Klus… …prostě kulturní fronta…“ ozval se Michal Šafář z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecrappy boy , 02.04.2024 11:27:18
Tato podivná skupina podivných tvorů, která si říká umělci, najednou procitla a zjistila, že se navzájem mlátí Izrael s Palestinou. O Ukrajině, Jemenu, Iráku, Sýrii, Myanmaru, Sudánu..., ještě neslyšeli?

|  23 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…