Hašek a další sportovec: Sport je politika, Rusy z olympiády ven

03.05.2024 11:01

„Považuji za naprosto nevhodné, aby se ruští a běloruští sportovci zúčastnili olympijských her v Paříži,“ prohlásil někdejší hokejový brankář Dominik Hašek na sociálních sítích. Obdobně promluvil v rozhovoru s moderátorem Čestmírem Strakatým i bývalý kajakář Vavřinec Hradilek.

Hašek a další sportovec: Sport je politika, Rusy z olympiády ven
Foto: Repro twitter ČT
Popisek: Dominik Hašek v České televizi

Vavřinec Hradilek je znám tím, že říká to, co si myslí, poměrně nahlas. Myšleno názory na politiku. „Není to tak, že bych potřeboval jakoby honit tím nějakou popularitu nebo nějakej jako takovej ten fame, jak se říká, jako lajky a nelajky, ale spíš v okamžiku, když cejtím, že jako se k tomu mám prostor vyjádřit a přijde mi ta věc důležitá k nějakýmu jakoby přesvědčení a utvrzení jako tý mý bubliny v tom, že prostě to řeknu já, tak pro ty lidi to je asi důležitý, protože, a to nejsem jenom já, ale to jakoby několik dalších lidí z veřejnýho života, který, ačkoliv nejsou třeba vyloženě politici nebo politologové, ale prostě ten názor přece můžou mít. Každý může mít názor, samozřejmě, ale je to jakoby taková ta tenká linie. Já se snažím samozřejmě úplně ten základní princip a nevymýšlet si a říkat věci, který si myslím, že jsou pravda,“ poznamenal Hradilek v rozhovoru s Čestmírem Strakatým. Heslo Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí měl v minulosti dokonce napsané na svém kajaku. 

„Myslím si, že by tam prostě ti Rusové a Bělorusové teď být neměli. Sport nepatří do politiky, to je fráze, kterou používají lidi, který to se sportem úplně vážně nemyslej. Nějaký náznak třeba od bafuňářů různých byl, ať jako nekritizuju třeba Miloše Zemana. Stojí mi za to žít ve svobodný zemi, ano. Takže mi za to stojí,“ shrnul následně svůj aktuální postoj k politice Hradilek.

„Válečný agresor míří na letní olympijské hry v Paříži. Apelujeme na české politiky a političky, aby veřejně deklarovali, že se olympiády nezúčastní, a dali tak jasně najevo svůj nesouhlas s rozhodnutím Mezinárodního olympijského výboru. Podepište výzvu Nepodpořím LOH,“ vyzývá NESEHNUTÍ na svém twitterovém profilu. 

Anketa

Máme vůči Rusku cítit vděčnost za osvobození od německého nacismu?

96%
3%
hlasovalo: 25818 lidí
„Za současné situace, kdy ruská armáda útočí a zabírá území a páchá tam obrovské zločiny, považuji za naprosto nevhodné, aby ruští a běloruští sportovci se zúčastnili olympijských her v Paříži. Při představě, že od začátku války již bylo zabito několik stovek ukrajinských sportovců, to považuji za ještě hroznější. Já v žádném případě olympiádu v Paříži podporovat nebudu, v žádném případě tam nepojedu a myslím si, a doporučil bych to i všem našim politikům, aby takovouto olympiádu nepodpořili,“ řekl Hašek ve spotu, který NESEHNUTÍ zveřejnilo.

„Bohužel MOV do teď na ruské sportovce totálně kašlal! Nedal jim šanci oficiálně odsoudit ruskou válku a ruské zločiny. Nesnažil se pro ně vytvořit uprchlický tým jako pro mnohé africké země v minulosti. Za současných pravidel budou OH reklamou na válku a to bude stát spoustu životů,“ poznamenal k tomu bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. 

„Všichni to vědí (i když mnozí sobě lžou, že ne), že jakékoli veřejné vystupování (tedy i sport) je součást politiky, a tedy každá země ho využívá ke svým cílům. V případě Ruska a Běloruska je to bohužel válka a zločiny. Proto např. kvůli letošní olympiádě zemře hodně lidí. Chceme to dopustit?“ zeptal se dále Hašek k videu, na němž Alexandr Lukašenko povzbuzuje Bělorusy, kteří se zúčastní olympiády v Paříži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sportovci USA by nesměli nikam 1000 let.. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusezuld , 03.05.2024 13:35:37
U. S. Army World Tour - 1950-Korea/1953-Laos/1958-Lebanon/1961-Cuba/1965-Vietnam/1966-Guatemala/1967-Cambodia/1972-Nikaragua/1975-Maroko/1978-Zaire/1980-Salvador/1981-Gulf of Sidra,Nikaragua/1982-Lebanon/1983-Grenada/1985-Chad,Honduras/1986-Kolumbia/1987-Persian Gulf/1989-Mediterraean Sea/1989-Panama/1990-Iraq/1992-Somalia/1992-Bosna and Herzegovina/1994-Haiti/1996-Kongo/1998-Serbia/1998-Sudan,Afghanistan/2001-Afghanistan/2002-Venezuela/2003-Iraq,Liberie/2004-Pakistan,Haiti/2007-Somalia/2009-Indian Ocean/2011-Libya/2014-Syria/2015-Yemen/2014-Syria/2015-Yemen,Syria/ Toto je jenom zlomek hrůz napáchaných USA a jejich spojenců .

|  22 |  0

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…