Ukrajinci schovaní v ČR: „Jaké dilema? Porušují zákon, máme povinnost je vydat.“

03.05.2024 7:31 | Monitoring

Ukrajinské armádě zoufale chybějí vojáci. Uprchlíci by tak podle konzervativního komentátora Martina Schmarcze na sociální síti X měli jít bojovat na frontu za svou rodnou zemi. Ne každý s jeho postojem posílat lidí „na smrt“ souhlasil, padaly názory, že jde o porušení lidských práv. To ale Schmarcz vyvrací a je zděšen z reakcí, z nichž vyplývá, že v případě napadení své země by lidé nechtěli bojovat.

Ukrajinci schovaní v ČR: „Jaké dilema? Porušují zákon, máme povinnost je vydat.“
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Výcvik ukrajinských vojáků

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze obávají, že je armáda povolá na frontu. Čím dál častěji se objevují informace o jejich snaze ze země utéct a bránění se odvodům úplatky.

Jen podle odhadů se v zemích Evropské unie pohybuje zhruba na 650 tisíc Ukrajinců, které ukrajinská armáda potřebuje.

Přestože Ukrajina chce, aby se bojeschopní Ukrajinci vrátili, Brusel odmítá lidi se statusem uprchlíků vydat. Rovněž generál ve výslužbě Jiří Šedivý to označil již před nedávnem za chybu.

A právě tito bojeschopní muži by se podle publicisty Michala Schmarcze měli vrátit do své domoviny a jít bojovat na frontu proti Rusům. „Myslím, že odvedení Ukrajinců na frontu fakticky dilema není. S Ukrajinou v trestních věcech spolupracujeme. Pokud Ukrajinec poruší mobilizační zákon a ukrajinská strana požádá o vydání, jsme povinni tak učinit. Jedině že by hrozilo porušení jeho lidských práv, což není tento případ,“ napsal na sociální síti X.

Jiní uživatelé sítě vyjádřili názor, že by naopak Ukrajinci měli dostat na vybranou variantu vzdání se ukrajinského občanství. „Pokud se s Ukrajinou neidentifikují natolik, aby ji chtěli bránit, není fér je do toho nutit, zvláště když zranění s doživotními následky či dokonce smrt jsou poměrně pravděpodobné,“ uvedl Jan Průha.

„Fér, nefér, vzdát občanství se může, a tím unikne jurisdikci svého státu. Ale to už pak nebude náš problém, čili je to mimo status,“ uvedl následně Schmarcz ve své reakci.

Schmarcz byl také diskutéry upozorněn, že poslat někoho umřít je rozhodně porušení jeho lidských práv. Proto následně citoval článek 6 (Právo na život) z Listiny základních práv a svobod, kde se mj. uvádí, že „porušením práv podle tohoto článku není, jestliže byl někdo zbaven života v souvislosti s jednáním, které podle zákona není trestné“.

To je podle Schmarczových oponentů bizarní postoj. „Slušný bizár, dáváme tady azyl klimatickým a ekonomickým migrantům a dávkovým turistům, ale nedáme azyl těm, co vědí, že půjdou na skoro jistou smrt. Asi to není zase tak vážná újma, když někdo umře,“ pohoršoval se komentující Petr.

„Umím si představit, že nějaký aktivistický soudce, nebo progresivistický aktivista budou bojovat – a nakonec třeba i úspěšně – za ‚právo‘ nesplnit svou občanskou povinnost. Ano, to by byl další ‚bizár‘. Ale to je jiná debata. Píšu o právní stránce věci, ne o existenci woke magorů,“ poznamenal na to následně publicista.

„V dosti věcech s vámi souhlasím. Zde absolutně ne. Nemáme právo posílat Ukrajince do války, pokud tak nečiníme se všemi muži ze všech válek,“ vzkázal Schmarczovi také Libor Ščerba.

„Co myslíte tím ‚právo‘? Já mluvím o právu v právním slova smyslu – a tu povinnost zkratka máme (tak jako vydáváme jiné zločince). Mohl by nás jí zbavit jedině nějaký aktivistický soudce. Což v EU nevylučuji,“ odpověděl Schmarcz.

„Tady jde o mobilizaci. Ano, Ukrajina má právo mobilizovat na obranu proti agresi a v tomto případě nejde o porušení práv jejích občanů a kdo neposlechne, porušuje zákon. Jak se vynucuje jeho splnění, je otázka nižšího řádu,“ zopakoval Schmarcz.

Projevil zhrození nad tím, jak se lidé staví k obraně své země, pokud ji napadne nepřítel. „V diskusi pod tímto postem jsem zjistil, že řada lidí netuší, že v případě války má povinnost bojovat... Panebože!“ napsal Martin Schmarcz.

Také poslanec SPD Jaroslav Foldyna se v tomto týdnu vyjádřil proti posílání bojeschopných Ukrajinců do jejich vlasti. Reagoval tak na článek informující o tom, že jen v Polsku se nachází téměř čtvrt milionů Ukrajinců, kteří nechtějí jít domů bojovat. „A diví se jim někdo? Ať tam jdou bojovat ti, co tu válku platí a chtějí,“ napsal na sociální síti Facebook. Naopak se pozastavoval nad tím, proč na fortně už dávno nebojují premiér Petr Fiala, ministr zahraniční Jan Lipavský či diplomat Petr Kolář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já myslel, že uprchlíky do země, kde zuří válka nebo jim hrozí smrt vydávat nelze, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebosstanaka , 03.05.2024 13:12:49
čiže pokud vydáme byť jednoho jediného Ukrajince zpátky, pak už žádné povídačky, že nelze vracet chudáčky uprchlíčky z Afriky, protože by je tam někdo mohl pronásledovat za politické postoje nebo sexuální orientaci. Když půjdou vracet Ukrajinci, půjde vrátit každého a kamkoliv!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…