Hašek promluvil na Frekvenci 1, co zamýšlí s posty hejtmana a poslance

05.01.2014 18:22

Jihomoravský hejtman a poslanec za ČSSD Michal Hašek je hrdý na to, že podporoval v uplynulém roce před prezidentskou volbou Miloše Zemana a věří, že bude dobrým prezidentem naší republiky. Rovněž při vzpomínce na minulý rok připomněl pád Nečasovy vlády, který „za nás zařídila paní Nagyová“. Nyní nabírá síly po svém politickém přešlapu na sklonku minulého roku.

Hašek promluvil na Frekvenci 1, co zamýšlí s posty hejtmana a poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Podle Michala Haška má nyní sociální demokracie se svými partnery vyjednánu koaliční smlouvu a očekává ustavení vlády. Ač koalice podle něho znamená vždy kompromis. "Vznikající koalice není alternativa, když jsme dopředu rozhodně řekli, že nepůjdeme do vlády s ODS a TOP 09,“ uvedl poslanec a místopředseda strany. Ač nepatřil k vyjednávacímu týmu, nechce být alibistou, nýbrž hledá pozitiva, například v sociální oblasti a důchodech. „Uvidíme, jak se vyvine otázka daní,“ dodává v rozhovoru odvysílaném v dnešním Pressklubu na rozhlasové stanici Frekvence 1. Rozhovor byl předtočený 2. ledna, Michal Hašek se tak v něm nevyjádřil k nejnovějšímu sporu s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou ohledně volby mezi poslaneckým mandátem a zastáváním místa jihomoravského hejtmana.

Někdejší stínový ministr zemědělství ČSSD napjatě sledoval vyjednávání o koalici. „Bylo zajímavé sledovat, že největší bitva se svedla o zemědělství namísto o finance, vnitro či dopravu," konstatoval s tím, že ale tomuto resortu přeje stabilitu, neboť v minulých letech v turbulentních změnách personálních i koncepčních málem předstihl zdravotnictví. „Přeji venkovu, soukromým zemědělcům i velkým zemědělským firmám stabilitu, hlavně ať tady české zemědělství zůstane.“

Chovancovi přeje, Schneiderovi méně

Haškův kolega z kruhů vnitrostranické opozice Jeroným Tejc v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že si nedovede představit, že by Milan Chovanec skutečně převzal Ministerstvo vnitra. Michal Hašek je smířlivější. „České Ministerstvo vnitra není ministerstvem policie a strachu. Pan Chovanec by mohl být silný ve správní oblasti, navíc je to hejtman a má zkušenosti i s bezpečnostními a záchranářskými složkami, jejich koordinací a řízením. Nevidím to tak černě jako kolega Tejc, přeji panu Chovancovi, ať se to povede, jestli je jeho snem stanout ve vládě a chránit v ní Bohuslavu Sobotkovi záda," komentoval Hašek.

Méně smířlivý byl Michal Hašek jen k tišnovskému starostovi Janu Schneiderovi z ČSSD. „Tišnovský pan starosta byl mým asistentem a jedním z nejbližších spolupracovníků, našel si nové politické vzory. S ohledem na neschválený rozpočet města bych mu doporučil, aby se více věnoval správě města,“ uvedl Michal Hašek s odkazem na skutečnost, že v nedávném vnitrostranickém boji se starosta Schneider postavil na stranu předsedy Bohuslava Sobotky.

Ke svému setrvání v hejtmanském křesle Michal Hašek naznačil, že ještě není rozhodnutý. „Rozhodnu se podle toho, co bude pro jižní Moravu výhodnější – některé otázky lze řešit jen z Prahy, zatímco jiné jen z hejtmanského stolce. Zatím je to padesát na padesát. Dlouhodobě nechci zastávat obě funkce,“ uzavřel pro Pressklub, jehož moderátorem je Luboš Xaver Veselý.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všichni slavili hokej. Pak do toho přišla politika. A bylo zle

19:45 Všichni slavili hokej. Pak do toho přišla politika. A bylo zle

Česko zažívá hokejovou euforii. Po 14 letech si naši hokejisté zahrají na mistrovství světa o zlato.…