Haškovi se po sněmovně nestýská. Velkou politiku prý přenechá lepším

30.06.2014 21:15

Jihomoravský hejtman Michal Hašek se rozhodl, že kvůli požadavkům strany opustí pozici poslance a zůstane pouze hejtmanem. Do vedení ČSSD prý nehodlá kandidovat, nechá to lepším kandidátům. Takto odpovídal na dotazy čtenářů ParlamentníchListů.cz.

Haškovi se po sněmovně nestýská. Velkou politiku prý přenechá lepším
Foto: red
Popisek: Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek s hejtmany

Jeden ze čtenářů se totiž Michala Haška zeptal, zda bude kandidovat do vedení ČSSD. „Nikoli, přenechám to jiným, lepším,“ odvětil mu jihomoravský hejtman.

Podle rozhodnutí sociálních demokratů nedávno opustil post poslance, prý se mu po Sněmovně ani nestýská. „Mám teď více času na Asociaci krajů. Reprezentoval jsem jí ve sněmovně a hájil zájmy lidí v regionech. Strana si to nepřála, tak chodím do sněmovny a na vládu jako šéf Asociace krajů a snažím se, aby na nepřítomnost hejtmanů ve sněmovně regiony nepostihla. Je to teď jen trochu složitější,“ připouští Michal Hašek.

Otázky a odpovědi Michala Haška ZDE

Další čtenářka ParlamentníchListů.cz se ho také ptá, proč tedy vůbec kandidoval do Sněmovny, když je mu hejtmanství bližší. „Rozhodnutí bylo odhlasováno v době, kdy jsem byl podobně jako ostatní hejtmané členem stínové vlády a bylo zřejmé, že odejdeme po volbách do vlády. Kandidovali jsme proto, abychom jako populární tváře ČSSD, které si svoje odpracovali v regionech, straně pomohli. Ostatně na Jižní Moravě jsem dostal stejně jako v minulých volbách nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů. Nakonec jsme ale jako strana utrpěli vítězství a poté, co jsme na tuto realitu upozornili, tak jsme pod tlakem z vedení strany odešli. Poté i ze sněmovny. Dál již odcházet nehodlám, natož do jiné strany,“ ujišťuje Hašek.

Nebyl však jediný, kdo měl dvě funkce zároveň. Hejtmani Josef Novotný a Jiří Běhounek ale poslanci zůstali. Haška prý však nemrzí, že se svého mandátu vzdal. „Bylo to mé osobní rozhodnutí. Ustoupil jsem, aby tématem vnitrostranické debaty v ČSSD již nebylo věčné ‚pošlete Haška zpátky na jižní Moravu‘,“ vysvětluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…