Hašek na Frekvenci 1: Víno je rodinné zlato jižní Moravy. Musím ho chránit

21.06.2014 17:46

Černý trh s vínem ročně připraví stát zhruba o dvě a půl miliardy korun. V pořadu Pressklub na Frekvenci 1 to prohlásil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Zdůraznil, že podle něj je víno rodinným zlatem jižní Moravy a je potřeba jej chránit.

Hašek na Frekvenci 1: Víno je rodinné zlato jižní Moravy. Musím ho chránit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

„To je právě ta stinná stránka moravských vín – mnozí jedinci se na něm chtějí napakovat,“ povzdechl si Hašek. O problémech s daňovými podvody na víně už prý informoval ministra financí Andreje Babiše (ANO) i ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL).

Nejrizikovější přitom podle Haška není nákup moravského kvalitního vína v lahvi, ale koupě sudové vína v různých vinotékách. Právě v nich se totiž prý kromě vína může nacházet i voda, nebo dokonce i další látky, které někdy mohou i ohrozit zdraví spotřebitele.

"Primárně musí v této problematice zasáhnout vláda s celníky, ale jako kraj chceme změnu zákona iniciovat, protože víno je úzce spjato s jižní Moravou a na území kraje se nachází 90 procent vinohradů," podotkl hejtman.

Hlavy vychladly, jsme tým

Rada Jihomoravského kraje reagovala na požadavek Svazu vinařů ČR a přijala záměr zpracovat novelu trestního zákona, a to zavedení nové skutkové podstaty padělání vína či destilátů. "Jihomoravská vína vozí ceny z celého světa, mezi lidmi jsou oblíbená a my nechceme, aby to kazili podnikavci, kteří je upravují, falšují a vydávají je za jihomoravská vína," pronesl Hašek.

Řeč se stočila i ke vztahu Haška s premiérem a šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou, který od tzv. lánské schůzky byl velmi napjatý. Situace se ale podle Haška výrazně zlepšila. „Oba jsme profesionálové a víme, že se musejí řešit skutečné problémy země, ne vnitrostranické spory,“ poznamenal. „Jsme profesionální tým. Hlavy vychladly, emoce jsou pryč, normálně se zdravíme i spolupracujeme,“ dodal.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…