Havel bude mít další bustu

18.12.2014 9:24

Po sídlu Rady Evropy ve Štrasburku a americkém Kongresu, bude busta Václava Havla stát i ve foyeru irského parlamentu. Autorkou bude Marie Šeborová, která už dokončuje korekci voskového modelu, z nějž příští měsíc odlije do bronzu finální podobu. Informují o tom Hospodářské noviny.

Havel bude mít další bustu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Srdce ze zapálených svíček za Václava Havla

Návrh na umístění Havlovy busty podal právník a předseda nadace Art for Amnesty Bill Shipsey.  Není to poprvé, co se stará o Havlův odkaz pod hlavičkou své nadace, podobně jako Knihovna Václava Havla rozmisťuje Havlovy pamětní lavičky. Předloni take Shipsey odhalil gobelín věnovaný Václavu Havlovi na pražském letišti.

Návrhu busty od Šeborové si Shipsey všiml, když uspěla v soutěži vypsané sdružením Sochařů Čech, Moravy a Slezka.  „Bude to tradiční, klasicky ztvárněná budta, možná drobně idealizovaná,” uvedla Šeborová.

Šeborová je absolventkou pražské AVU. Své sochy realizovala v Číně, Rusku či ve Francii. Většinou jde o objekty ve veřejném prostoru, její největší zakázkou byly čtyři alegorické sochy, které jsou umístěny v Justičním paláci v Lucemburku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…