Hegerovi nadávali u Jílkové doktoři: Jste jen loajálním náměstkem Kalouska

01.02.2013 6:11

Do zdravotnictví jde stále méně peněz, stěžuje si Česká lékařská komora. Za výsledek to má, že lékaři dříve překročí své limity a nemohou poskytnout určitou péči pacientům, protože by to museli platit „ze svého“. Pacienti tak často čekají měsíce.

Hegerovi nadávali u Jílkové doktoři: Jste jen loajálním náměstkem Kalouska
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Téma zdravotnictví v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo

Ne každý ale může čekat. Advokát Ondřej Dostál, který spolupracuje s Platformou zdravotních pojištěnců, popisoval na ČT běžnou praxi v českém zdravotnictví. Nemocnice překročí limit na daný úkon a pacient má čekat. V takovém případě se může obrátit na svoji zdravotní pojišťovnu a dožadovat se proplacení úkonu. Některé pojišťovny odpovídají rychle, jenže u jiných se čeká třeba čtyři měsíce.

„Když máte rakovinu, nemůžete si přece čtyři měsíce zjišťovat, která péče je hrazená a která ne,“ vrtěl hlavou v pořadu Máte slovo advokát. Takovéto problémy prý zaznamenal i u VZP. „To je ten problém, že to, co by mělo fungovat automaticky, co jsme si platili, funguje ztuha,“ dodal.

Kubek předčítal ministrovi prohlášení TOP 09

Podobně zklamaně hovořil i prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. „Mě to mrzí, když toto poslouchám, pane ministře. Protože tato země je bohatá,“ vyčetl ministru Leoši Hegerovi. Podle jeho slov si Česká republika ze svých zdrojů může dovolit, aby každý měl nárok na zdravotní péči. „Ta krize dopadá na zdravotnictví mnohem více, než je nutné,“ dodal s tím, že jde každým rokem do tohoto resortu méně peněz.

Nato začal Kubek předčítat předvolební prohlášení TOP 09, jejímž je ministr Leoš Heger členem. Strana před parlamentními volbami tvrdila, že nedopustí zhoršení kvality péče. Podle Hegera by to ale musel Kubek dokázat, že se zhoršila, což podle jeho slov není pravda.

„Já nechci jako lékař poškozovat své pacienty, ale já jako provozovatel zdravotního zařízení nemohu ty léky platit ze svého,“ zlobil se dál prezident ČLK. Na to však Heger odvětil, že ještě nedávno ho Kubek káral, ať hledá ve zdravotnictví úspory.

Jenže právě snaha o co největší úspory je nyní podle Kubka problém. Nejprve Hegera nazval loajálním náměstkem ministra financí, na což Heger s úsměvem odpověděl, že si polepšil, protože před nedávnem ho Kubek nazval lokajem. Vzápětí ale Kubek udeřil – pacienti by prý byli se zdravotnictvím spokojeni, jenže to by se peníze na jejich úkony musely vzít z platů doktorů. „Čím méně dostanou lékaři a sestry zaplaceno, tím více zbude na občany,“ dodal.

Do diskuse se ale vložil Ladislav Fridrich ze Svazu zdravotních pojišťoven a připustil, že to tak skutečně je. Nebylo by ale lepší se opravdu snažit o úspory i na této straně? „Když budou lacinější rohlíky, tak si budeme moct koupit víc rohlíků,“ přirovnal. „Ale je to pak šunt, který se nedá jíst,“ odvětil mu ostře Kubek.

Podle něj se zdravotnictví občas považuje za jakési perpetuum mobile – jenže když jde ve skutečnosti do něj méně peněz, tak to nemůže lépe fungovat. Pak právě dochází k případům, jaký moderátorce Michaele Jílkové popisoval přítomný lékař. Přibližně v polovině roku už musejí doktoři odmítat některé pacienty, protože u jejich úkonu je naplněn limit.

„V loňském roce jsme měly připraveny i soudní žaloby,“ popisoval. „Pojišťovna někdy řekne, že ano, ale je to na základě tlaku.“

Přesto Heger doporučuje zajít nejprve na pobočku pojišťovny a zkusit vyřešit daný problém. „Občan si má stěžovat zdravotní pojišťovně, případně podat trestní oznámení na zdravotní pojišťovnu,“ přitvrdil Kubek. „Ta péče je u nás velmi kvalitní, jen je možná trochu nepohodlná pro naše pacienty,“ připustil i ministr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…