Hejtman Kuba chce ukázat vládě, jak se dělá očkovací kampaň. Poučil se v Izraeli

04.01.2021 19:20

Jihočeský hejtman Martin Kuba se představil strategií pro očkování proti koronaviru. Podle svých slov se chce inspirovat Izraelem. Píše o tom server Echo24.cz.

Hejtman Kuba chce ukázat vládě, jak se dělá očkovací kampaň. Poučil se v Izraeli
Foto: Screen ČT24
Popisek: Martin Kuba v Otázkách Václava Moravce

Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) se domnívá, že systém evidence zájemců o očkování proti koronaviru musí řadit uchazeče podle věku nebo zdravotního stavu a jejich diagnózy. Podle něj jde o podobný model, jaký funguje v Izraeli. Za důležitá také považuje vakcinační centra, která by v jeho kraji měla vzniknout v každém okresním městě.

„Chceme-li naočkovat co nejvyšší počet lidí v co nejkratším čase, tak samotné píchnutí jehly je to nejsnadnější. Mnohem důležitější budou věci jako logistika nebo komunikace. A bez vysokoprůtokových vakcinačních center to nepůjde,“ uvedl. Pro svůj projekt má podporu i u ředitele českobudějovické nemocnice Michala Šnorka. Ten se totiž obává, že nemocnice by kapacitně očkování nezvládala. 

Zásadní je pak podle Kubových slov očkování zejména pro občany starší 60 let, kterých žije v jižních Čechách skoro 174 tisíc. Tito lidé, společně se skupinou obyvatel s rizikovými faktory, by měli podstoupit očkování v období do června. 

„Protože každý musí být očkovaný dvakrát, potřebujeme mít 400 000 vakcín. V době od března do června má Česká republika obdržet 5,6 milionu vakcín, z nichž by měl Jihočeský kraj získat 350 000 až 400 000 vakcín,“ řekl k tomu také Kuba, který od vakcinace očekává snížení úmrtnosti na koronavirus, zabránění přetížení zdravotního systému a postupné vytváření kolektivní imunity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…