Hejtman Netolický: Jsem rád, že hnutí ANO bude součástí vlády

18.01.2014 13:11

Jaký bude Bohuslav Sobotka premiér? Jak hodnotí koaliční smlouvu a úřadování prezidenta? Nejen na to jsme se zeptali nejmladšího hejtmana České republiky Martina Netolického (ČSSD). V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, jsme se ohlédli také za jeho prvním rokem v čele kraje, hovořili jsme o jeho budoucích prioritách a nejen o tom.

Hejtman Netolický: Jsem rád, že hnutí ANO bude součástí vlády
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD)

Pane hejtmane, jak hodnotíte uplynulý rok a váš první rok ve funkci hejtmana?

Samospráva Pardubického kraje má za sebou první rok, který utekl jako voda. Skoro bych řekl, že to byl „nejrychlejší“ rok v mém životě, stál ale za to. Snažil jsem se po celou dobu vést náš kraj dynamicky, ale přitom provádět rozumná, i když ne vždy příjemná rozhodnutí.

V kompetenci hejtmana je především starost o finanční kondici kraje. Při stavbě rozpočtu jsme museli pokračovat v úsporných opatřeních v oblasti provozních výdajů, realizovaných v letech 2010 až 2012. V žádném případě jsme však nerezignovali na investice. S pomocí evropských fondů jsme například v kraji zahájili dvě velké zdravotnické stavby - výstavbu Multioborového pavilonu v Pardubické krajské nemocnici a modernizaci a přístavbu psychiatrického oddělení ve Svitavské nemocnici v celkové hodnotě více než 218 milionů korun. Zahájili jsme přípravu projektů v hodnotě více než 2,5 miliardy korun, abychom využili evropské fondy pokud možno do posledního eura. Bylo to odvážné rozhodnutí, nicméně platí, že štěstí přeje připraveným.

Ještě jako radní pro zdravotnictví jsem na konci minulého období odstartoval proces sjednoceného řízení nemocnic a společných nákupů, který měl ukončit dlouhá léta těžko pochopitelné konkurence mezi jednotlivými nemocnicemi ve vlastnictví kraje. Nastolený trend efektivního řízení a hospodaření byl zdůrazněn přípravou fúze akciových společností do jedné tak, aby byla zachována dostupná a kvalitní zdravotní péče na území celého kraje, ale zbytečně se nerozhazovalo. Výsledkem jsou výrazně nižší dotace na krytí ztrát v nemocnicích za celou historii akciových nemocnic od roku 2007.

Jaké jsou vaše plány a priority pro rok 2014?

Jak jsem již zmínil, největší radost mám z toho, že jsem počátkem loňského roku přesvědčil kolegy a připravili jsme projekty v celkové hodnotě přesahující 2,5 miliardy korun. Tehdy jsem byl za blázna, že se nám nemůže za stávající situace podařit tolik peněz proinvestovat. Dneska jsme připraveni a čekáme na vyhodnocení jednotlivých výzev z regionálního operačního programu a operačního programu Životní prostředí. Podaří-li se nám dotační prostředky získat, doplníme je o potřebnou spoluúčast kraje. Realizací projektů se výrazně zlepší stavebně-technický stav řady nemovitostí v nemocnicích a středních školách. Pochopitelně se také sníží energetická náročnost těchto budov a s tím související výdaje. Připravujeme také obměnu přístrojového vybavení nemocnic za více než 300 milionů korun, což je částka v posledních letech nevídaná a přitom potřebná k tomu, aby bylo krajské zdravotnictví nadále na úrovni odpovídající druhé dekádě 21. století. Za ostudný považuji stav rentgenového pracoviště v Pardubické krajské nemocnici. Jeho modernizace je pro mě prioritou.

Sociální demokracie v Pardubickém kraji se v minulém volebním období zmítala v množství vnitřních problémů. Podle vašich slov se však nyní v kraji politická kultura výrazně změnila. Co ale tak zpětně říkáte na povolební puč v ČSSD? Čím si tuto nejednotnost ČSSD vysvětlujete? I vy jste původně podpořil výzvu na Sobotkovu rezignaci, byť jste svá prohlášení později přehodnotil.

Dovolím si říci, že situace v sociální demokracii v kraji je dnes stabilní. Úkolem hejtmana rozhodně není rozdělovat, ale spojovat. O to se snažím i v regionální ČSSD.

Stojím si za tím, že výsledek sociální demokracie mohl být ve volbách do sněmovny mnohem lepší. Různorodost názorů je podle mého přesvědčení v pořádku, koneckonců je na tomto principu založena demokracie. Regiony prostě jen některé věci někdy vidí jinak než centrum. Musím říci, že jsem byl lidsky velmi zklamaný z názorových veletočů některých kolegů.

Jaký podle vás bude Sobotka premiér?  Domníváte se, že je správné, že Bohuslav Sobotka ustoupil? Nemyslíte si, že ČSSD hrozí ve vládě podobný osud jako ODS, kdy přijde v důsledku ústupkům koaličním partnerům o velkou část svého elektorátu?

Především jsem rád, že hnutí ANO bude součástí vlády a bude za to nést odpovědnost. Je totiž třeba konfrontovat zjednodušené předvolební sliby a realitu při řízení státu. Předseda Bohuslav Sobotka bude jistě výrazně lepší premiér, než jakým byl Petr Nečas, a Andrej Babiš bude lepším ministrem financí než Miroslav Kalousek. Jak jsem poznal jednotlivé kandidáty na ministry, dá se očekávat fundovaný přístup ke svěřeným resortům. Měl jsem možnost hovořit například s kandidátem na nového ministra zdravotnictví nebo budoucí ministryní pro místní rozvoj a tento můj pocit se osobním setkáním znásobil.

Interně jsme srovnávali volební program sociální demokracie s programovým prohlášením vlády a překrývá se z více než 80 procent.

Koalice již také představila koaliční smlouvu. Co vy osobně nejvíce vítáte a mělo být podle vás schváleno již dávno?

Očekávám narovnání financování ve zdravotnictví, které dělá krajům dlouhodobě velké starosti. Souhlasím s tím, že není třeba výrazně zvyšovat daně, ale zlepšit jejich výběr. Očekávám, že to bude hlavní pilíř činnosti Ministerstva financí. Nová vláda musí také co nejrychleji definovat roli krajů při čerpání evropských fondů.

Jste spokojen s úřadováním přímo zvoleného prezidenta Miloše Zemana, zejména s tím, jak ovlivňoval situaci loni v létě, kdy došlo k pádu Nečasovy vlády a jak do ní zasahuje nyní v souvislosti s povolebním vyjednáváním?

Jmenování Jiřího Rusnoka premiérem z pohledu krajské samosprávy pomohlo k odstranění řady schválností, se kterými jsme se jako hejtmani potýkali při vládě ODS s TOP 09 a považuji to za dobrý krok prezidenta. Každý týden navíc, který by byl Miroslav Kalousek na Ministerstvu financí, znamenal pro české regiony obrovské finanční problémy. Nesmyslné restrikce i u právně nárokovatelných závazků státu vůči krajům mohly v konečném důsledku znamenat výrazné omezení potřebných sociálních služeb či snížení dopravní obslužnosti na venkově. Kraje byly rukojmím všemocného ministra, který se zcela záměrně a z politických důvodů snažil vyhladovět regiony.

Před několika dny jste se na svém Facebooku pokusil vyvolat lavinu podpory všem, kteří ji v Česku momentálně potřebují, ať už kvůli problémům se zdravím, v rodině či zaměstnání. Co vás k tomu přimělo a s jakou zpětnou reakcí jste se setkal? Neplánujete se tomu věnovat intenzivněji třeba záštitou nějakému projektu?

Záštitu obdobným projektům uděluji pravidelně, protože podpora nemocných nebo sociálně slabších je naší morální povinností. Chtěl jsem v prvních dnech nového roku upozornit, že mezi námi jsou lidé, kteří potřebují pomoc. Ze strany lidí na Facebooku jsem cítil zájem, a proto budu přemýšlet o hledání cest, jak pomoci více.

Kde podle vás tyto problémy pramení a co je tak třeba udělat pro změnu?

Každý bychom měli především začít sám u sebe. Stále ještě se počítám k mladší generaci a vidím, že mladým nejsou druzí lhostejní. Jenom to třeba není tolik vidět. Na tyto lidi je důležité více upozorňovat a podporovat je. I v dnešní době totiž platí, že příklady táhnou. Proto jsme se rozhodli založit v Pardubickém kraji novou tradici, a sice oceňovat konkrétní statečné a obětavé spoluobčany.

Takovým silným příběhem s dobrým koncem je čin letošní laureátky nově udělované ceny Michala Rabase za záchranu. Stala se jí studentka Veronika Kolafová z žambereckého gymnázia za nezištnou pomoc a záchranu života neznámé paní, která na ulici zkolabovala. Díky vytrvalé snaze manžela zachráněné paní, který nevzdal pátrání po Veronice, aby jí mohl poděkovat, tento čin nezapadl. Moc se těším, až budu moci této pohotové a skromné studentce poděkovat osobně a předat jí tuto cenu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …