Hermanovi věřím asi jako pohádkám Boženy Němcové, zahřmělo z ČSSD

31.10.2016 10:17

Hosty pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus byli senátor zvolený za hnutí Starostové a nezávislí Jiří Šesták a poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. Tématem byla především osoba prezidenta Miloše Zemana a aktuální politická situace.

Hermanovi věřím asi jako pohádkám Boženy Němcové, zahřmělo z ČSSD
Foto: Archiv J. Foldyny
Popisek: Jaroslav Foldyna.

„Já si myslím, že pan prezident, ať už máme jakékoliv výhrady k němu, větší nebo menší, je legitimně zvoleným prezidentem, měl by dokončit svůj mandát. A o dalším prezidentovi nechť se rozhodne ve volbách,“ uvedl Šesták. Foldyna s ním v tomto souhlasil.

Anketa

Hrozí České republice politikou vyprovokované násilí v ulicích a na náměstích?

hlasovalo: 13351 lidí

„Řada občanů má důležité i relevantní důvody, zkušenost, pro svou nespokojenost. To, co jsem řekl, nevylučuje, že pan prezident rozděluje společnost. Rozděluje ji dlouhodobě. Společnost by měla být spojována, což je jeden z jeho úkolů,“ dodal Šesták. Akci na Staroměstském náměstí vnímal jako vyústění lží z Hradu, ať už kolem smrti prezidenta Michala Kováče, novinového článku Ferdinanda Peroutky či ohledně (ne)vyznamenání Jiřího Bradyho a návštěvy dalajlámy. „Vznikla koncentrovaná třaskavá směs,“ dodal.

„Občané mají právo protestovat, chodit na ulici. Lidé nejdou k volbám a pak na takovou taškařici přijdou na náměstí. Jde o taškařici, kdy se pánové chtějí zviditelnit,“ dodal Foldyna. Nespokojení být lidé můžou. „Podle mne pan prezident nečiní nic, co by se mu dalo zásadně vytknout, o ničem nevím. Panu Hermanovi věřím asi tak jako pohádkám Boženy Němcové. Pokud je ministrem vlády, v níž se neztotožňuje se zahraniční politikou, měl by odejít, nebo by ho měl pan premiér vyhodit,“ rozlítil se Foldyna. 

Šesták následně znovu zkritizoval Zemana i kvůli údajnému znevěrohodňování Evropské unie či příklonu na Východ. „To, co dělá, a to, co slyšíme z jeho okolí, lži, vytáčky, poškozuje Českou republiku,“ dodal. 

Foldyna se následně vyjádřil k rozsudku v kauze Peroutka. „Jestli se má Hrad omluvit, tak ať se omluví. Na druhou stranu má Hrad nějaká práva, tak je využívá. V případě, že s konečnou platností soud rozhodne, že se má Hrad omluvit, tak ať se omluví,“ řekl.

Následně přišla řeč na prohlášení čtyř ústavních činitelů, kteří v době návštěvy dalajlámy ujistili Čínu o naší zahraniční politice. 

„My jsme požádali dopisem pana předsedu Milana Štěcha o svolání pléna Senátu s jediným bodem – a to projednání právě tohoto dopisu, který vnímáme jako ponižující dopis, velmi servilní. Musíme být sebevědomý a důstojný národ,“ sdělil Šesták. Foldyna souhlasil s obranou solidarity. „Dosud to tak nebylo. Nicméně to, co prohlásili ti čtyři ústavní činitelé, není nic jiného než prohlášení o strategickém partnerství. Je to opět bouře ve sklenici vody. Je to otázka času, než se všichni vybouří,“ dodal Foldyna. „Pan ministr Herman, pakliže nesouhlasí se zahraniční politikou této vlády, měl by z této vlády odejít. V případě, že jemu samotnému se nechce, měl by ho pan premiér vyzvat k odchodu,“ zopakoval Foldyna.

Závěrem se hovořilo o výzvě k týdnu občanského neklidu, v níž k němu vyzvali herci Vojtěch Dyk a Jiří Bartoška. „Někteří politici nás skutečně obracejí na Východ. A je to nebezpečné,“ řekl Šesták. „Vystoupení čtyř nejvyšších ústavních představitelů v souvislosti s návštěvou člověka, který Čínu jistě rozděluje, a pod nátlakem, je něco, co je nepřípustné a je to něco, co nás znevěrohodňuje v očích západních spojenců a táhne nás to na Východ,“ řekl Šesták k výzvě umělců – připojily se jich desítky.

„Měli bychom být suverénním státem. Více suverenity samozřejmě neškodí. Na státní svátky vždy postrádám suverenitu českého národa. Nikdo nás ale nikam neposouvá. My sami se možná ve svých myslích posouváme, ale ne naše vláda. Jsem překvapen, že pan Bartoška, člověk s takovou minulostí, kdy promlouval na Antichartě... říkají mu Narcis, a neměl by se ztrapňovat. Měli bychom poslouchat názory od lidí s morálními kvalitami, což tento člověk není,“ sdělil Foldyna.

O demokracii se musí podle Šestáka neustále pečovat. „Je to nutné. A diskuse na náměstích či v prostorech k tomu určených jsou důležité. Ta občanská angažovanost vede k tomu, že demokracie je silnější a občané jsou aktivnější,“ sdělil.

„Důvodů, proč chránit demokracii, je milion. Lidé by se měli účastnit voleb, to je právě ta demokracie. Vždyť přeci o to jsme v roce 1989 stáli,“ zdůraznil Foldyna. „Lidé by se měli vyjadřovat a ne za sebe nechat mluvit nějaké údajné veličiny, které veličinami nejsou,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…