Antonín Šebek: A zase ten Zeman!

31.10.2016 18:36

Citace hanlivých slov vůči panu prezidentovi, "ukřivdění" z české politické scény - spojili se!, časopis Týden vede kampaň "dlouhodobě", útok na prezidenta v pěti krocích.

Antonín Šebek: A zase ten Zeman!
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: psací stroj

Říká se , že nic není starší než včerejší noviny. To je velká pravda. Ale k napsání tohoto blogu mi pomohla náhoda. V knihovně rozdávali zdarma již nečtené časopisy, tak jsem si jich pár vzal. Ten, ze kterého Vám budu citovat, se jmenuje Týden a vyšel takřka před dvěma roky – přesně 24.listopadu 2014.

To uvádím proto, že v poslední době dávám naprostou přednost faktům. No – faktům...  lépe řečeno citacím. Takže toto číslo 48/2014 má na obálce fotografii M. Z., který je naším P. (tedy prezidentem), prvním který byl volen veškerým lidem. V prvním kole porazil mimo jiné paní Taťánu F. Když dostal  7,5-krát více hlasů než ona. Tak se nedivte, že to jednu dojme a pana P. nemá asi moc ráda. Ve druhém kole porazil pan P. Hajného o více než 476 tisíc hlasů. Hajný, jak známo, není rád a nijak se s tím netají. A jen zásahem pana P.  jsme neměli první premiérku v historii – tu tedy také nepotěšil, jak od ní často slyšíte. Divil jsem se nedávné bohabojné výzvě jednoho vlčáka: nechodit na Hrad! Hoden svého příjmení dopředu vyčuchal,  že medajli-nedaj-li. A co horší: bližnímu Dukovi medajli-dajli.

Ale nejspíš pana P. nemají moc rádi ani v tom časopise Týden. Na obálce uvedeného čísla 48/2014 má pan P. ruskou důstojnickou čepici a obálka mluví pouze o něm. Jsou tam tři textové  „upoutávky“: 1/Diagnóza Zeman, 2/Hulvát nebo génius? a 3/Co skrývá P.  pod čepicí ? Článek věnovaný pouze panu P., na stranách 30-32 se jmenuje „Pohled do prezidentovy  hlavy a duše“.  Textu je tam maximálně na stránky dvě (vlivem fotografií).  Napadlo mě, že z tohoto článku Vám vyberu jen slova s údernou a „konstruktivní kritikou“, přesně v pořadí, jak je tam uvedena.

Že je ten článek starý skoro dva roky? Uvidíte, že v dnešní době jde o zaktualizované téma. Zřejmě čistou náhodou se po dvou letech ukřivdění opět potřebovali vymočit. Už dávno existujte následující aforismus: Víte proč jezevčíci často čurají na telegrafní sloupy? No – protože je příliš převyšují.

Novináři (J.K., P.C. a J.G.) se s tím nepárali a hned v úvodním odstavci napsali následující lahodná slova:  Ovládl Hrad, mnozí o duševním zdraví P. pochybují, jeho obliba u veřejnosti dramaticky klesá. Radikální pád důvěry, kolem P. to dlouhodobě vře. (Nevím, jak se měří dlouhodobost. V době psaní toho veledíla byl M. Z. na Hradě půldruhého roku)

A dále také úderně: Atmosféra vygradovala do extrémů, Zemanova dikce je agresívnější než bývala – mluví sprostě. Do Prahy zve Putina. A nestydí se veřejně lhát.  Je P. senilní alkoholik? Zhrzený egoista?  Nebo někomu slouží? Opravdu tam tohle je. Nedosti na tom.

Redaktoři dali dohromady hned pět možností.  V některých částech použili svědectví nadšených přívrženců pana P, jako např. J.Rumla a M.Šloufa. Přestože je čeština na vulgarity snad nejpestřejším jazykem, občas se některé peprné argumenty  opakují.

První možnost:  Senilní alkoholik.  Netuší jaký je jeho nejbližší program, během chvíle prý zapomene s kým se má sejít a o čem mají vlastně jednat. Pije. Pořád. A hodně. Dnes je trapný a oplzlý. Ztrácí grácii, kterou kdysi měl (sic!). Zábavné (!) bonmoty teď  vystřídala vulgární, agresivní dikce kombinovaná s absencí nadhledu a návaly zapšklosti. Je to rozložená osobnost. Mentalita „čtvrté cenové“.  Osobní styl se rozvolňuje, chová se vyloženě nevhodně.  Posunuje hranice dobrého vkusu. Jsou situace,  které pod kontrolou nemá.

Druhá: Pragmatická loutka proruských zájmů. Potřeboval  se prosadit na celostátní úrovni v sociální demokracii a tak se začal takto profilovat. Z. si usmyslel, že bude jakýmsi mediátorem mezi Ruskem a EU. Chce roztříštit soc. dem., chce ji oslabit a pak toho nějak politicky využít.  Je zapřáhnut v opratích velkých českých byznysmenů. Cestoval letadlem PPF. Tuto ekonomickou kartu používá jen jako berličku a skrývá za ní možná úplně něco jiného. Možná chce prioritně provokovat, léčit svoje ego.

Třetí: Ješitný provokatér.  Z. miluje provokaci. Vyjádřil se v tom smyslu, že podporovat Ukrajinu je plýtvání penězi.  Teď se snaží polechtat vlastní ješitností. (A opět):  Osobnostně začal  posouvat hranice vkusu a chování. V mysli má uloženou každou křivdu. Poznámka: tady to s ním schytal i jeden z jeho předchůdců, Václavů.

Čtvrtá: Muž činu a hrdina. Z. používá výrazy, se kterými má i jeden bývalý a do Senátu  povýšený odborář problémy, a to si servítky tento senátor  nebere.  A zase: pozval Putina.

Pátá: „Náš“ P., který selhal. Zeman některé voliče zklamal. Někteří lidé jsou na rozpacích. Nerozumíme, co říká o 17/11 a o skupině Pussy Riot. Konec citací.

Když vezmetu v úvahu, že text je na dvě stránky, tak na panu P. tam nezůstala nit suchá.   

Já jsem pana P. volil a po přečtení uvedeného článku jsem si říkal, že tahle „síla argumentů a faktů“ musela s ním opravdu otřást. Shodou okolností autoři citovali pana P. hned po jeho návratu z dovolené na Vysočině: „... Objímal jsem stromy, četl Káju Maříka a nečetl jsem noviny. DÍKY TOMU JSEM DUŠEVNĚ  ZDRÁV“.  

Pan Prezident to prokázal 28/10 velmi kvalitním proslovem, proneseným spatra. Kdo z Vás pánové, na to má?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla