Historik: Že KSČ svrhly tajné služby? Ne. Režim už prostě jen neměl podporu a neudržel se

14.11.2019 9:34

Historik Oldřich Tůma se v dnešní MF Dnes rozhovořil o spikleneckých teoriích a konspiračním pozadí ve výkladu průběhu sametové revoluce z listopadu 1989. Mezi ně patří údajný mrtvý student na Národní třídě či informace o přítomnosti sovětských generálů z KGB v Praze.

Historik: Že KSČ svrhly tajné služby? Ne. Režim už prostě jen neměl podporu a neudržel se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pamětní deska sametové revoluci na Národní třídě

Podle Tůmy mají rozličné konspirační teorie ve společnosti prostor z toho důvodu, že každá systémová změna zkrátka vyvolává otázky, kdo za ní stál, komu to prospělo, čeho kdo chtěl dosáhnout a jaké zájmy byly v pozadí.

Kdyby měl Tůma říct, kdo byl tehdy hlavním hybatelem dění, šlo podle jeho slov o komplexní vývoj v zemích střední a východní Evropy. Tento vývoj se navzájem ovlivňoval a vytvářel jakýsi synergický efekt. 

„Naopak režimy byly vyčerpané, bezradné, nevěřily už samy sobě a byly bez ‚balíčku poslední záchrany‘, kterým vždy dříve byla eventualita sovětské intervence v jejich prospěch,“ podotkl Tůma.

Tůma se pak rozhovořil i o tom, kdo produkuje podobné zaručené spiklenecké teorie. Jsou to dle jeho slov ti poražení.

„Že je o moc připravily tajné služby, nejlépe sovětská i americká najednou, je pro ně přece jen přijatelnější vysvětlení vlastního debaklu než přijmout fakt, že jejich ideologie i jejich systém už neměl žádnou podporu ani schopnost si moc udržet,“ podotkl s tím, že aby rozsáhlé změny iniciovala či uvedla do chodu tajná služba, společenstvo či jednotlivci, možné nebylo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

16:20 V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

Ruská armáda minulý týden spustila ofenzivu na severovýchodě Ukrajiny směrem na Charkov a za 48 hodi…