Hitler by měl radost. Německo se sice vyrovnalo s minulostí, ale...

28.02.2015 10:23

Německý týdeník Spiegel informuje o narůstajícím antisemitismu v zemi. Němečtí Židé se prý obávají na veřejnosti nosit jarmulku, aby se nestali terčem projevů nenávisti. Počet útoků s antisemitským podtextem v roce 2014 v porovnání s rokem předchozím stoupl o deset procent.

Hitler by měl radost. Německo se sice vyrovnalo s minulostí, ale...
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

Před odchodem ze svého domova se Berlíňan Mark Krasnov pokaždé sám sebe ptá, jestli nemůže jarmulka na hlavě ohrozit jeho bezpečnost. "Nechci nikoho vyprovokovat či se stát terčem nějakých hloupých poznámek," říká šestadvacetiletý mladík s židovskými kořeny. Nakonec to většinou skončí tak, že jarmulku nechá raději doma ve skříni. Jak uvádí německý týdeník Spiegel, diskuzi o bezpečnosti zdejších Židů rozvířila poznámka prezidenta Ústřední židovské obce Josefa Schustera, kterou učinil v rádiu. Schuster uvedl, že pokud se poblíž bydliště německých Židů nacházejí muslimové, je lepší zvolit raději "jinou" pokrývku hlavy.

"Riskantní je to vlastně všude. Když odcházíte ze synagogy, tak většina lidí říká, že je lepší si jarmulku hned sundat. Je to podle jejich názoru bezpečnější. Jsem stejného názoru. Je to v podstatě preventivní bezpečnostní opatření," cituje Spiegel vůdce židovské komunity ve Wiesbadenu Krasnova. Rovněž tvrdí, že tento problém v Německu není žádnou novinkou, ale v poslední době se v souvislosti s atentáty v Paříži a Kodani vše ještě zhoršilo. Jeho pocity potvrzuje i Nadace Antonia Amadea, jenž vystupuje proti rasismu. Nadace v loňském roce zaznamenala 864 přestupků s antisemitským podtextem, což je o 10 procent více než v roce 2013.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Spiegel informuje o tom, že v Německu žije asi čtvrt milionů Židů, z nichž je asi 118 000 registrováno v některé ze 108 oficiálních židovských komunit. Německo je v rámci Evropské unie jedinou zemí, kde počet obyvatel s židovskými kořeny narůstá. Zatímco ze všech ostatních zemí, včetně Francie, Židé odcházejí, většinou do Izraele. Podle zjištění Spiegelu se němečtí Židé cítí ohroženi hned ze tří stran. V prvé řadě jsou ohroženi pravicovými extremisty, dále antisemity a v neposlední řadě islamisty.

V minulý týdnech v Německu proběhlo několik protiislámských protestů organizovaných vlasteneckým hnutím Pegida. Krasnov německému týdeníku ovšem sděluje, že z nich neměl dobrý pocit, protože část z těchto nacionalistů má spadeno vedle muslimů právě i na Židy. Krasnov znovu opakuje, že není typem člověka, který by vykřikoval protiizraelské slogany a chtěl na sebe zbytečně poutat pozornost svého okolí. Je si vědom toho, že nosit na veřejnosti jarmulku může být chápáno jako provokace. Jarmulku si proto na veřejnost bere obvykle jen tehdy, když jde do synagogy. "Když jsem součástí větší skupiny, tak se toho odvážím. Mám jistotu, že kdyby k něčemu došlo, můžeme si s ostatními navzájem pomoci."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…