Hlas z Lidových novin se zastal Rusnoka

14.12.2013 11:39

Rozčílené výlevy o tom, jak aférka premiéra v demisi Jiřího Rusnoka dokazuje, že se premiér stal obětí nějakého odposlouchávacího komplotu a jak se společnost posunuje k dohledu každého nad každým a státu či médií nade všemi, jsou podle redaktora Lidových novin Ondřeje Štindla nesmyslné. Minimálně Rusnokova příhoda o tom nevypovídá zhola nic.

Hlas z Lidových novin se zastal Rusnoka
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jiří Rusnok v Mostě

Svým zamyšlením reaguje novinář na to, co mnozí vyvozují z aféry, která se rozhořela kolem premiéra Rusnoka poté, co Česká televize zveřejnila náhodně pořízenou nahrávku, na které se hovorovým jazykem Rusnok vyjadřuje v souvislosti s úmrtím Nelsona Mandely.

Nic pobuřujícího

Štindl se Rusnoka svým způsobem zastává. Píše, že rozhodně jeho slova nepovažuje za pobuřující. "Docela rozumím tomu, že v pauze během jednání sněmovny se jeden po hodinách sezení a poslouchání procedurálních připomínek cítí trochu ubitý a mluví, mírně řečeno, hodně spatra," píše redaktor.

"Televizí bezděčně přenášená konverzace" podle novináře nic nevypovídá o tom, jaké měl Rusnok pocity, když se o smrti Mandely dozvěděl. Proto považuje rozčilené výlevy v souvislosti s premiérovou aférkou za nesmyslné.

Možná se společnost opravdu posunuje k tomu, že každý má dohled nad každým, kauza Rusnok o tom ale podle Štindla rozhodně nesvědčí. I z hlediska techniky je naprosto zastaralá a o úmyslu nelze mluvit, šlo prostě o pouhou náhodu, jaká se mohla přihodit stejně tak i před padesáti lety.

Na ty mikrofony pozor

Sám si prý pamatuje něco podobného z útlého dětství, když sledoval přenos volby prezidenta Gustáva Husáka. Když se na chvíli odmlčel komentář doprovázející přenos, mikrofony zůstaly omylem zapnuté. Mohl tak vyslechnout hlas komentátorova nadřízeného, který přišel s instruktáží: "Nemluvte to tak pohřebně, vzkazuje vám to Diviš", vzpomíná Štindl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…