Hloupé, krátkozraké, pokrytecké. Ivan Langer promluvil o rozhodnutí EU o kvótách a nebylo to hezké

22.09.2015 20:14

Za hloupé, pokrytecké, krátkozraké a nebezpečné označil dnešní rozhodnutí o tom, že v EU se budou uprchlíci mezi jednotlivé země povinně přerozdělovat podle předem stanovených kvót, bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Uvedl to v úterním Interview ČT 24. Přiznal také, že osobně očekával, že hlasování ministrů vnitra zemí EU „dopadne lépe“.

Hloupé, krátkozraké, pokrytecké. Ivan Langer promluvil o rozhodnutí EU o kvótách a nebylo to hezké
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Zmíněné rozhodnutí je prý nebezpečné proto, že povede k radikalizaci těch, kteří budou získávat na migrační krizi populistické body.

Hloupé je podle Langera proto, že nevyřeší nic. Krátkozraké je proto, že povede ke stimulaci nabídky. Je to prý vzkaz dalším potenciálním imigrantům, že dveře do Evropy jsou jim otevřené. „Povede to k tomu, že obchod s lidmi pokvete,“ varoval bývalý ministr.

Podle něj dnešek také ukázal, že žijeme v Evropě, ve které se bojuje o dílčí zájmy, a tak realistický pohled na EU je jediný správný.

Příčinou nynější uprchlické krize je nedodržování smluv a pravidel. „Tím mám na mysli Německo,“ upřesnil s tím, že to může vést k omezení svobodného pohybu osob.

Otevře to oči všem, kteří si mysleli, že EU je postavena na rovnocenném partnerství

Langer předpokládá, že vítězové budou ve svém důsledku poražení a obrátí se to proti nim. „Věřím, že to otevře oči všem, kteří si dosud mysleli, že EU je postavena na rovnocenném partnerství. Dnešek ukázal, že jsou ti, kteří rozhodují a ti, jež poslouchají,“ řekl.

Poukázal na to, že německá kancléřka Angela Merkelová byla první, kdo zpochybnil „Dublin 2“, když řekla „všichni jste vítáni“. Přitom správně by měl každý jedinec prokazovat, zda má nárok na azyl. „Není možné vzít lidi jako brambory a přesypat je z jednoho státu do druhého,“ podotkl Langer.

Podle jeho názoru ČR udělala chybu, když si neuvědomila odpovědnost jako předsedající země Visegrádské čtyřky. „Česko jako předsednická země selhala,“ prohlásil Langer s tím, že „byla promeškána příležitost k ofenzivní diplomacii“. Podle něj bylo chybou, když po jednom jednání Visegrádské čtyřky premiér Sobotka prohlásil, že odmítáme povinné kvóty, ale jsme ochotni přijmout uprchlíky dobrovolně.

Když si hraniční země Schengenu nebudou plnit své povinnosti, v Schengenu by neměly být

Na otázku, jak můžeme příliv uprchlíků zastavit, Langer odpověděl, že vnější země Schengenu musejí plnit své povinnosti. Pokud je plnit nebudou, neměly by být v Schengenu. A současný evropský komisař pro migraci by měl odejít a být nahrazen novým. Turecko by mělo dostat jasný signál od EU, že je mu připravena pomoci při budování uprchlických táborů. EU by měla vysunout své úřady do zemí, kde jsou uprchlické tábory, a tam vybírat, kdo je uprchlík a kdo je čistý ekonomický migrant.

Český Parlament by měl alespoň deklaratorně přijmout usnesení, že dnešní rozhodnutí ministrů vnitra EU odmítá.

Langer se také obává, že schengenský prostor je ohrožen v samotné podstatě. Myslí si, že Schengen přežije, otázkou je ale, v jakém geografickém rozsahu a v jaké podobě. „Pokud bude Schengen existovat, nebude to v té podobě, jako je tomu dosud,“ domnívá se.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …