Hnus se valí dál. „Babiš na Národní“ má pokračování

17.11.2019 13:30

Premiér Andrej Babiš na svém facebooku sdílel fotografii z pražské Národní třídy, kde ještě za tmy v neděli brzy ráno uctil památku listopadových událostí. I když na místě dostal od svých odpůrců „výprask“, fotografie a její prezentace působí, jako by jeho návštěva probíhala velmi pokojně. To některé lidi na sociální sítí namíchlo, slovní nálož tak pokračuje dál.

Hnus se valí dál. „Babiš na Národní“ má pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Na pražskou Národní třídu prinášejí lidé svíčky už od sobotního večera, aby uctíli památku 30. výročí od sametové revoluce. Totéž na Národní třídu před sedmou hodinou v neděli ráno přišel učinit i premiér Andrej Babiš. Na místo předsedu vlády doprovázeli také ministryně financí Alena Schillerová, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Přišla i ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Anketa

Je pro vás Václav Havel hrdina?

8%
92%
hlasovalo: 44723 lidí

Na premiéra ale čekalo nemilé překvapení. Na Národní třídě jej několik lidí „přivítalo“ s pískotem. Křičeli na něj hesla jako „Hanba“, „StB“ a „Táhní od toho, ty estébáku“. Jejich pokřikování premiér ignoroval. Když pak zamířil k památníku na Národní třídě položit květiny, začala strkanice. Lidé pamatník obestoupili a nechtěli Babiše k místu pustit. Nakonec mu musela pomoct uvolnit cestu policie.

„Kam to neseš, srabe,“ pokřikoval na Babiše při pokládání věnce jeden z demonstrantů. Zatímco Babiš zapaloval ještě svíčku, ostatní lidé stále pískali na píšťalky. K vidění také byl transparent s nápisem „Bráníme se“.

O pár hodin později předseda vlády sdílel fotografii z místa na svém facebooku. Jako by se však u pamětní desky s žádnými nepříjemnostmi nesetkal. V diskusi pod příspěvkem se tak začaly hromadit komentáře lidí, které rozčílila Babišova ignorace těch, kteří na něj na Národní třídě pokřikovali.

Filip Valder připomněl, že Babiše na Národní třídě „vypískalo“ zhruba patnáct lidí. „To je divné, když tam spolu s vámi byly desítky, stovky, tisíce podporovatelů premiéra a příznivců ANO skandujících jednohlasně pozitivní a silná hesla ve jméno štěstí a prosperity naší země. Jak by někdo mohl vůbec zaslechnout nějakých 15 lidí?“ poznamenal ironicky s tím, že ani na včerejší akci na Letné, to nevypadalo, že by se sešli podporovatelé premiéra.

„Vážně hrdina... Připlíží se na Národní třídu za šera, aby byl viděn a případně konfrontován co možná nejmenším počtem lidí,“ pustil se do premiéra Jan Jakovljevič. Nelibílo se mu ani to, že pak Babiš – jako premiér, jehož vláda stojí na podpoře komunistů – v televizi hovoří něčem, o čem nemá žádnou představu, protože listopad 1989 strávil v Maroku. „Fakt super stav české demokracie,“ povzdechl si ve svém komentáři.

Přispěvatele do diskuse Petra Tomáše jako studenta, který tam byl zmlácen 17 .11.1989, Babišova přítomnost na Národní třídě uráží.

Narážky přišly i na premiérovu kravatu, kterou si v tento sváteční den uvázal. Její barevné pořadí dělalo totiž namísto české ruskou trikolóru. „S tou kravatou vám radil Zeman, nebo jste si ji vybral sám? Jako červená, modrá a bílá tam je, akorát v ruském provedení,“ upozornil na Babišův přešlap Petr Šafránek.

Premiér na místě také poskytl novinářům krátký rozhovor. Uvedl, že tento svátek pro něj znamená hlavně svobodu, demokracii a především svobodné volby. Když člověk vidí záběry z roku 1989, tak Občanské fórum chtělo svobodné volby a to je to nejvíc, co máme,“ uvedl předseda vlády, s tím, že nechápe, když dnes někdo říká, že demokracie je ohrožena.

K těm, kteří na něj čekali u pamětní desky, pak řekl, že „tito lidé žijí ve lžích“. „Co se týká toho StB, tak jsem třikrát vyhrál ten soud a vyhraju ho znovu, protože jsem s nimi zkrátka nespolupracoval,“ připomněl s tím, že když někdo tisíckrát opakuje lež, tak mají lidé pocit, že je to pravda.

„To je ta poslední lež, kterou opakujou. Ostatní pseudoaféry splaskly. Já mám čisté svědomí. Pracuji tu pro lepší život našich lidí a dělám to s maximálním nasazením. A budu to dělat dál, pokud budu mít podporu ve volbách,“ zdůraznil premiér.

I za tato slova na svém facebooku ministerský předseda schytal ostrou kritiku. „Na místě kordonu mlátiček si náš premiér zavzpomínal na ideje Listopadu. Dejme si pozor i dneska, jeho stoupenci jsou stejně fanatičtí jako tehdy,“ varoval Miloš Kulhánek.

Uživatelka Marie Kuklová se na premiérovo řečnění nemohla dívat. „Musela jsem 24 přepnout, ty vaše lži se prostě poslouchat nedají. Fuj!“ odplivla si téměř.

Zazněla také ale slova podpory. Pavla Líbanská naopak obdivuje Babišovu trpělivost a velkorysost při setkání s hloupostí.

Předseda vlády také ve své reakci uvedl, že nerozumí ani sobotní demonstraci na Letné . „Chtějí po mně, abych dal Agrofert pryč, ale to já jsem udělal. Mě už ani nepustí na valnou hromadu Agrofertu, já Agrofert nemám,“ zdůraznil premiér a dodal, že „Babiš nekrade, Babiš nemůže nikoho zkorumpovat“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…