Hodinové vystoupení Zemana na Primě. Vyzval národ, aby vydržel karanténu. A pak výchovně pohlavkoval: Kalousek, Fischer, Stanjura, starosta Kolář...

12.04.2020 12:30

Moderátorka Terezie Tománková přivítala v nedělní Partii televize Prima speciálního hosta. Zpovídala prezidenta republiky Miloše Zemana. Ten se postavil proti plánu na promořování populace z pera profesora Prymuly a důkladně vysvětlil proč. Prozradil také, proč děkoval Číně. Spoluobčany nabádal, aby zatím vydrželi a dodržovali všechna nařízení uložená jim v karanténě. Ekonomiku, podle něj, bude možné nastartovat až tehdy, když budou lidské životy ochráněny.

Hodinové vystoupení Zemana na Primě. Vyzval národ, aby vydržel karanténu. A pak výchovně pohlavkoval: Kalousek, Fischer, Stanjura, starosta Kolář...
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Partii.

Podle prezidenta Miloše Zemana existuje několik způsobů, jak se vypořádat s koronavirem. Jedním z nich je i návrh na řízené tzv. promoření, tj. nebránit přirozenému vystavení zdravých mladých lidí nákaze, s cílem dosáhnout kolektivní imunizace obyvatelstva.

Zeman dal najevo, že je pro konzervativní cestu, to jest pro pokračování restriktivních opatření posledních dní, protože podle odborníků neexistuje záruka, že promoření populace společnost opravdu ochrání. „Natož po dva roky. A to je dilema politika. Vydržte, prosím, protože se nám daří, protože za několik týdnů tyhle roušky sundáme. Já tady cituji ministra Vojtěcha, který říká, že v červnu ty roušky sundáme, a já mu chci věřit,“ zdůraznil Zeman.


Prezident Miloš Zeman a moderátorka Partie Terezie Tománková. (Screen: FTV Prima)

Prymulův pokus s promořováním považuje za rizikový, protože fungovat může, ale také nemusí, a podle prezidenta je to příliš velký risk. „Čína nabídla jediná data, která máme k dispozici, to je prostý fakt. Až budeme mít i jiná data, tak to budeme moct porovnat, ale zatím je nemáme. A když teď Čína hlásí malý počet nakažených a žádná čísla zemřelých, tak to budí pochybnosti. Já bych chtěl vidět alternativní data. Ať mi je někdo dodá, a ať nespekuluje,“ konstatoval Zeman.

Anketa

Obstál prezident Zeman v koronavirové krizi?

87%
13%
hlasovalo: 16663 lidí
Liberálnější cestou s menším množství zákazů se vydalo např. Švédsko, ale podle prezidenta se ukazuje, že ani tato cesta nefunguje, a Švédsko mění svůj přístup k pandemii. Někteří lidé si stěžují, že by za přísných opatření nemohli vycestovat, na což si stěžoval kupříkladu rektor Univerzity Karlovy, že takto nelze občany omezovat dlouho. „Pokud chce pan rektor vyjet na služební cestu do Itálie, tak to samozřejmě může, ale pokud chce cestovat jako turista, tak bych mu doporučil navštívit krásná místa v České republice,“ pravil Zeman. 

Poté vysvětlil, proč děkoval Číně za ochranné pomůcky pro zdravotníky, přestože nám nebyly dány darem, ale nechala si zaplatit mnoho miliard. Považoval za zásadní tamní vládě poděkovat, protože nikdo jiný nebyl, podle prezidenta, ochotný nám pomůcky dodat. Státy EU vesměs zakazovaly vývoz pomůcek vyrobených na jejich území.  

„Žádat po ní, aby nám to dodala v době, kdy tady panovala protičínská hysterie, je naprostý nesmysl. Já jsem považoval za slušnost, protože jsem slušně vychovaný člověk, Číně poděkovat,“ zdůraznil Zeman.  

O českou ekonomiku strach nemá.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí
„Ekonomika se nezadusí, protože ve srovnání s bombardováním za války stále stojí budovy, stojí stroje a díky kurzarbeitu jsou stále připraveny pracovní týmy. Teď jsem četl rozhovor s panem (předsedou představenstva společnosti ŠKODA AUTO Bernhardem) Meyerem ze Škody Auto, který říkal ‚my bychom rádi vyráběli, ale nemáme díly‘. Takže my budeme muset ekonomiku nastartovat,“ připustil Zeman.

Zdůraznil však, že cena lidského života je vyšší než ekonomické ztráty. „Tady je nejdůležitější zachránit lidské životy,“ zdůraznil prezident. Ekonomiku můžeme nastartovat až tehdy, až budou lidské životy ochráněny.

Až budou ochráněny, přijde podle Zemana čas „na rozsáhlé investice, na poskytování rozsáhlých dlouhodobých úvěrů s odložitelnými splátkami a s nízkým úrokem. To by byla skutečná pomoc bankovního sektoru,“ zdůraznil prezident.

Vedle toho musí, podle prezidenta, výrazně investovat stát. Zeman doufá, že vláda nespálí peníze ve spotřebě. „Moje doporučení zní, nedávejme voličům líbivé dárečky, i když se blíží volby. Když se snažíte zalíbit voličům, tak se na investice vykašlete, a to je obrovská chyba,“ zaznělo z úst prezidenta republiky.  

České stavební firmy by prý měly stavět dálnice, stavět domy a byty, což by pomohlo celé zemi. Teď zkrátka a dobře přišel čas vytáhnout ze šuplíku tolikrát vzpomínaný národní investiční plán a realizovat alespoň některé ze stovek až tisíců projektů, které tento ekonomický plán obsahuje.

Doporučení, do čeho investovat, poslal Zeman přes obrazovky i ministrovi kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD): „Víte, umělci vás budou milovat, když jim dáte nějaké dotace, když půjdete na jejich recepci. Opravená památka vám nezatleská, ale když opravíte kostel, zámek nebo secesní vilu, tak to po vás zůstane. Účast na recepci, to je jen pěna dní.“

Peníze by se prý daly najít např. v kapitole plateb tzv. solárním baronům, kterým rok co rok platíme 30 miliard korun. „A nikdo zatím nenašel odvahu to zrušit,“ zlobil se Zeman. „Jak je možné, že tento doslova ekonomicky zločinný zákon byl přijat?“ zlobil se prezident, s dovětkem, že tento zákon prosadila vláda Mirka Topolánka.  

Další peníze by prezident našel s pomocí zrušení stovek daňových výjimek. Odebral by prý např. osvobození od DPH zoologickým zahradám.

Nemá obavy ani o české zdravotnictví. V Partii zazněla slova prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera, který varoval, že se tak dlouho budeme soustředit na boj s koronavirem, až nám budou chybět finanční prostředky na ostatní léčbu. Šmucler varoval, že stomatologové už v listopadu nemusí mít na nákup potřebných léků.  

Zeman se Šmuclerem nesouhlasí s odůvodněním, že v posledních letech narůstají peníze tekoucí do tohoto odvětví. Lékařům po zásluze rostou platy, rostou i sestrám, peníze se dají využít i na nákup nové techniky. „Takže, když srovnáte výrok pana Šmuclera s tvrdými daty, tak zjistíte, že pan Šmucler nemá pravdu,“ zdůraznil Zeman.  

Roman Šmucler je členem ústředního krizového štábu, kam ho nominovala TOP 09.

V závěru rozhovoru prezident Zeman odmítl slova svého předchůdce na Hradě Václava Klause, který se obává, že si v zájmu boje s kornavirem pustíme „Velkého bratra“ do našeho soukromí, jak se to děje právě v komunistické zemi a Klaus v tom vidí obrovské riziko. Zeman však Klausovy obavy nesdílí.

Podle Zemana Čína pandemii zvládla a Zeman předpokládá, že ji zvládneme také, třeba i s pomocí chytré karantény, na kterou prý možná Klaus narážel. Až ji zvládneme, přijde čas opatření chytré karantény okamžitě zrušit.

„Někteří opoziční představitelé se chovali, dejme tomu, hloupě. Miroslav Kalousek, který vyzval k občanské válce, pak tam byl senátor Fischer, který členy vlády označil za vlastizrádce, a pak tam byl pan Stanjura, který vyzval k odvolání ministryně financí za hnutí ANO Aleny Schillerové. A vůbec nejhloupější byl jakýsi novinář (Luboš) Palata, který napsal, že žijeme v koronadiktatuře,“ kroutil hlavou Zeman.

Nakonec věnoval pár slov odstranění pomníku sovětského maršála I. S. Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6. Prezidentovi se tento krok jeví jako směšný a hloupý.

„Přemýšlejme spolu, co obrazoborectví v historii dokázalo. Zničilo krásná historická díla, ať už to byly obrazy nebo sochy. No a maršál Koněv, který mimo jiné osvobodil Prahu, ale osvobodil také Osvětim, má v Praze své místo. Obrazoborci nedokázali nic a jen závidí těm, kteří něco dokázali,“ vyjádřil svůj názor Zeman.  

„Čínský velvyslanec nám vyhrožoval, aby Kubera nejezdil na Tchaj-wan. Americký velvyslanec nám vyhrožoval, že když přijmeme digitální daň, tak přijdou odvetná opatření. Oběma jsem sdělil, že to je vměšování do vnitřních záležitostí,“ řekl Zeman, s tím, že ani ruská strana nemá mluvit do odsunu pomníku maršála Koněva, přestože to považuje za hloupé.

Nakonec všem popřál lásku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…