Horká noc ve Francii: Útoky na policejní stanice, první mrtví

01.07.2023 7:50

ZAHRANIČNÍ MONITORING Po úterní smrti sedmnáctiletého Nahela s africkými kořeny, kterého předchozího dne v Nanterre nedaleko Paříže zabil policista poté, co odmítl uposlechnout rozkaz, se ve Francii rozhořely ostré střety mezi policií a demonstranty. V pátek večer a v noci na dnešek demonstranti zaútočili na policejní stanice, zapalovali auta a rabovali obchody, uvádí server Le Figaro. Nepokoje ve Francii mají první oběti.

Horká noc ve Francii: Útoky na policejní stanice, první mrtví
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protesty ve Francii

Demonstranti zaútočili na policejní stanice v Bordeaux na západě země, Saint-Denis a Bonneuil-sur-Marne na předměstí Paříže či z Alès na jihu Francie. Případy rabování úřady zaznamenaly v trojici největších měst - Paříži, Marseille a Lyonu - a také například ve Štrasburku, Grenoblu nebo v Saint-Etienne.

Vzplála také knihovna v Métách, autobus v Nanterre, auta zase v Angers i dalších městech.

 

Na sociálních stítích se šíří celá řada záběrů z nepokojů. „To nejsou požadavky, to je rasová válka, to je drancování země, zatímco se její občané modlí, aby jim neshořela auta nebo nevyletěly do povětří podniky, to je Mohamed Lives Matter, který brzy zažijeme zblízka," komenutují lidé brutální útoky z videí.

 

Nepokoje ve Francii už si vyžádaly první oběť, kdy po pádu ze střechy supermarketu ve francouzském Petit-Quevilly v pátek odpoledne zahynul mladý muž, informuje CNN Prima News s odkazem na agenturu AFP. Web stanice RTL uvedl, že 19letý mladík spadl ze střechy obchodu, na který zaútočili výtržníci, načež byl ve stavu mozkové smrti převezen do univerzitní nemocnice v Rouenu a později prohlášen za mrtvého. Ve Francouzské Guyaně mezitím během protestů souvisejících s nepokoji ve Francii zahynul 50letý muž. Podle místní prokuratury jej zasáhla zbloudilá kulka, uvedl zpravodajský web Franceinfo.                         

Lidé se na sociálních sítích podivují, že velkým nepokojům ve Francii není médii věnováno tolik pozornosti, kolik by zasloužily.

 

 

Policie zadržela téměř pět stovek lidí. V Paříži zadržela policie na 120 lidí, v Marseille 95. V Nanterre na předměstí Paříže, kde zastřelený mladík žil, zajistili policisté devět lidí, kteří u sebe měli Molotovovy koktejly. Nepokoje se rozšířily i do sousední Belgie, kde policie v metropoli Bruselu zadržela kolem 100 osob.

Ministr Darmanin, který navštívil policisty v Mantes-la-Jolie západně od Paříže, vyjádřil přesvědčení, že „zvítězí republika, ne výtržníci". Není si podle něj možné plést několik tisíc delikventů s naprostou většinou francouzských občanů.

Za útoky podle francouzských médií často stojí maskované skupiny ozbrojené železnými tyčemi a také zábavní pyrotechnikou. Jedno z videí na sociálních sítích natočené v Bordeaux ukazuje, jak se dav obrátil proti jednomu z kolemjdoucích.

 

 

Policie na řadě míst odpověděla slzným plynem, nad některými městy kroužily vrtulníky. Přes množství nepokojů je podle policejních představitelů, na něž se odvolává Le Figaro, situace v noci na dnešek lepší než o den dříve.

Jedináček Nahel, kterého vychovávala matka, pracoval jako řidič rozvážkové služby a hrál ragbyovou ligu. Jeho výchova byla popisována jako chaotická. Byl zapsán na vysokou školu v Suresnes nedaleko místa, kde žil, aby se vyučil elektrikářem. Ti, kdo Nahela alžírského původu znali, uvedli, že byl v Nanterre, kde žil se svou matkou Mounia, velmi oblíbený a svého otce zřejmě nikdy nepoznal. Jeho docházka na vysokou školu byla špatná. Neměl záznam v trestním rejstříku, ale byl znám policii, informovala BBC.

Francouzský ministr vnitra v pátek prohlásil, že nadcházející hodiny budou rozhodující, když poslal do ulic 45 000 policistů po třech nocích nepokojů, které vypukly poté, co policista zastřelil teenagera při dopravní kontrole na dělnickém předměstí Paříže. 
 
Podle agentury Reuters tyto násilnosti, při nichž byly zapalovány budovy a vozidla a rabovány obchody, uvrhly prezidenta Emmanuela Macrona do nejvážnější krize jeho vedení od protestů žlutých vest, které začaly v roce 2018.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Z článku:, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 01.07.2023 10:02:39
"Neměl záznam v trestním rejstříku, ale byl znám policii, informovala BBC." Oproti tomu - Podle informací zpravodajského kanálu Europe 1 měl Nahel M. 15 záznamů v trestním rejstříku a od roku 2021 byl pětkrát obviněn z odmítnutí vyhovět policistům, takže vše se stalo za méně než dva roky. Kromě toho ho policie v roce 2020 vedla v záznamech za trestné činy včetně zatajování a výtržnictví proti policii. V únoru 2022 byl zapleten do používání falešných poznávacích značek, skrývání a řízení bez pojištění. V lednu a březnu 2023 ho policie zatkla za konzumaci a prodej narkotik. - trošku jiné informace, že. Přestaňte nás krmit těmi nesmysly od BBC, CNN a ISW. Věta: "Byl zapsán na vysokou školu v Suresnes nedaleko místa, kde žil, aby se vyučil elektrikářem." je taky skvělá. Čtete ty články vůbec předem než je zveřejníte??? Zdejší úroveň článků dost za poslední rok klesla!!

|  14 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …