Horníci půjdou a rozbijí někomu hubu, varuje odborář z Paskova

05.06.2016 7:50

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula apeloval na vlastníky OKD, aby se postarali o to, že horníci budou dostávat své výplaty. Jinak hrozí, že pracovníci OKD vezmou věci do svých rukou. Místopředseda Sdružení hornických odborů Rostislav Palička, jenž je zároveň předákem odborářů Dolu Paskov, dává Středulovi za pravdu. Havíři prý budou chtít někomu „rozbít hubu“.

Horníci půjdou a rozbijí někomu hubu, varuje odborář z Paskova
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Důl Paskov

V rozhovoru pro server Týden.cz Palička prohlašuje, že ani odborář nemůže ručit za klid horníků, pokud chlapi nedostanou výplaty.

„Jsme v zoufalé situaci. Když výplaty skutečně nepřijdou na účty, může se to vyvrbit všelijak. Pak jako odborář nemůžu za nic ručit, protože první reakcí asi budou spontánní protesty. Lidově řečeno, havíři si budou chtít nějak ulevit, někomu rozbít hubu nebo něco rozmlátit, tomu se bude dát jen těžko zabránit. Zatím se však snažím věřit, že výplaty budou, pracuje na tom insolvenční správce i vedení OKD,“ uvedl odborář.

Nelze vyloučit ani to, že horníci sáhnou k nelegální okupační stávce v dole, ale při nelegální stávce nemohou odbory havíře podpořit. Pak bude každý zodpovídat jen sám za sebe a za škodu, kterou případně zaměstnavateli způsobí. Pokud by snad současný vlastník nevyplácel mzdu, tak tři měsíce obstará náhradu Úřad práce. Ale čtvrtý měsíc budou mít horníci smůlu. Tak praví zákon.

Z hlediska odborů by proto bylo nejlepší, kdyby převzal správu nad doly stát a dotoval těžbu, jako se to děje v Polsku. „Ideální by pro nás bylo, kdyby těžbu přebral stát a udržel ji nějaký čas s pomocí dotací. Ve formě jakési sociální těžby,“ předestřel svou představu Palička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…