Hospodám hrozí další rána. Ekonom věří, že z ní vláda vycouvá

27.03.2020 13:00

Pandemie koronaviru ukazuje, jak křehká je přes všechny své vymoženosti naše západní civilizace. Stačí pár týdnů karantény a už se ukazuje, že můžeme čelit největší ekonomické krizi v moderní historii. Pořádný úder dostanou např. restaurace, a pokud mají přežít, budou pravděpodobně potřebovat pomoc. Ekonom Vladimír Pikora však upozorňuje, že česká vláda ještě nedávno uvažovala nad tím, že dá restauratérům pořádnou ránu.

Hospodám hrozí další rána. Ekonom věří, že z ní vláda vycouvá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Zatímco v lednu a v únoru letošního roku lidé chodili do restaurací zcela normálně, v březnu se ze dne na den všechno změnilo a kvůli koronaviru buď zavřely úplně, nebo fungují ve velmi omezeném režimu. Ekonom Vladimír Pikora k tomu v komentáři pro Reflex.cz napsal, že pokud zůstanou restaurace zavřené např. měsíc, bude to pro ně znamenat ztrátu ve výši 11 miliard – a to je něco, co řada restaurací prostě nemůže přežít.

Tíživá situace prý navíc ani náhodou neskončí tím, že se rozvolní karanténní opatření. Až stát povolí otevřít hospody a restaurace, lidé se ještě dlouhou dobu mohou bát, že v restauraci potkají někoho nakaženého, a raději tam nepůjdou. Přepnutí do běžného módu může trvat týdny, ne-li měsíce.

A v této tíživé situaci ještě český stát uvažoval o tom, že zasadí restauratérům další ránu v podobě tzv. stravenkového paušálu, když by místo stravenek lidé dostali hotovost.

45 procent lidí se pokusí na obědě ušetřit. Lidé nepůjdou do restaurace na kvalitní oběd, ale ošidí se a koupí si housku se salámem. Restaurace na tom budou bity. Naopak výrobci housek, párků a salámů na tom budou lépe než dnes stejně jako levné zahraniční maloobchodní řetězce. A co udělá zbytek lidí? Ti použijí peníze jinak. 15 procent peníze uspoří, 13 procent použije peníze na chod domácnosti, 4 procenta s nimi splatí dluhy, někdo si koupí cigarety a podobně. Do stejné restaurace na stejné jídlo jako se stravenkami půjde jen málo lidí,“ varoval Pikora.

Zavádět stravenkový paušál tak podle Pikory není dobré ani v době koronaviru, ani po ní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…