Hrozný nápad! Majitelé památek se bouří proti Křečkovi

28.08.2014 9:50

Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček před časem prohlásil, že by bylo dobré sebrat památkové objekty těm majitelům, kteří se o ně nestarají. Konkrétně mluvil o vyvlastnění v některých specifických případech. Tímto svým prohlášením ale vyvolal poprask, o němž informuje čtvrteční MF Dnes.

Hrozný nápad! Majitelé památek se bouří proti Křečkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

Tisíce památek v Česku chátrají a zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček s tím chce něco udělat. Představuje si to tak, že by stát vyzval majitele chátrající památky, aby ji opravil. Pokud by to neudělal, opravu by zaplatil stát a peníze následně vymáhal na majiteli. A pokud by nespolupracoval, v krajním případě by mu mohla být vlastněná památka vyvlastněna.

Někdy peníze máme, jindy ne, seberou nám kvůli tomu kostel, ptá se majitel

Historik Richard Biegel se však v této souvislosti ptá, kdo bude vlastně určovat míru „starání se o památky“? Kdo určí, kdy je namístě majetek vyvlastnit? A samotní majitelé památek zachází mnohem dál.

„Někdy peníze máme, jindy ne. Třeba dva roky práce stojí, protože se nám nepodařilo sehnat dotace. A teď přijde stát a řekne, že se zrovna staráme málo a vezme nám to? Hrozný nápad," myslí si Ladislav Henek, který opravuje jeden starší kostel nedaleko Domažlic.

Václav Jandáček z České komory inženýrů má za to, že by stát měl najít jinou cestu, jak motivovat majitele památek, aby se o ně více starali. Mimo dotací by mohlo dojít třeba na daňové úlevy, nebo dokonce pomoc s kompenzací vyšších nákladů nezbytných pro péči o tyto objekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…